Počele velike vojne vježbe na istoku Rusije: Na istom mjestu će se naći vojnici iz 13 zemalja

.
U vježbama učestvuje niz zemalja (Foto: Screenshot/ MO Rusije)

 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopćilo je kako će se od 1. septembra pa sve do 7. septembra održati velike vojne vježbe pod nazivom "Vostok 2022" koje će uključivati i vojnike nekoliko država Azije, Afrike i drugih kontinenata.

Kako je naglašeno iz Moskve, vojne vježbe će se održati na sedam poligona Istočnog okruga Armije Ruske Federacije kao i u vodama Ohotskog mora i Japanskog mora.

"Na manevrima će se testirati i stepen spremnosti organa vojnog komandovanja i rukovođenja u organizovanju planiranja operacija u priobalnim područjima, sveobuhvatne podrške i kontrole trupa u toku vojnih operacija", pojasnili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Ono što je interesantno, na ovim vojnim vježbama neće učestvovati samo vojnici Ruske Federacije već i niza drugih azijskih zemalja. Svoje vojnike na vježbe poslali su Azerbejdžan, Alžir, Armenija, Bjelorusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Kina, Laos, Mongolija, Nikaragva, Sirija i Tadžikistan.

Iz sastava Oružanih snaga Rusije na ovim vojnim vježbama trebali bi učestvovati vojnici Istočnog vojnog okruga, dio Vazdušno-desantnih snaga te dalekometna i transportna avijacija.

"U vodama Japanskog mora, vojska će imati zajedničke vježbe za odbranu pomorskih puteva i područja pomorske ekonomske aktivnosti. Također, učestvovat će u pomoći kopnenim snagama u obalskom pravcu te će se uvježbavati grupe snaga Pacifičke flote i pomorske snage Narodne Republike Kine", navodi se.

Kako su naglasili iz Ministarstva odbrane Rusije, u ovim vježbama učestvovat će preko 50.000 osoba, uključujući 140 aviona, 60 ratnih brodova, čamaca i pomoćnih plovila.