Počeli protesti ispred OHR-a, okupilo se nekoliko stotina građana

.
Treći po redu protesti ispred zgrade OHR-a u Sarajevu počeli su u 17 sati, a sve pratite uživo na Klix.ba. Građani su nezadovoljni odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je u izbornom danu nametnuo u vezi s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.

 

17:00 - Ispred zgrade OHR-a sada je već nekoliko stotina građana. Sve protiče mirno, a sa razglasa se pušta muzika. Uskoro se očekuje da organizatori saopće zahtjeve.

16:57 - Demonstranti su izašli na ulicu i blokirali saobraćaj. Oni pozivaju Schmidta ili da podnese ostavku ili da povuče svoje, kako su naveli, nove diskriminatorske odluke.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

16:53 - Osiguranje je postavilo zaštitnu ogradu ispred zgrade OHR-a, a građani za sada stoje na trotoaru prekoputa. Trenutno nije blokiran saobraćaj u Zagrebačkoj ulici.

16:50 - Ispred sjedišta Ureda visokog predstavnika okupilo se blizu 200 građana u organizaciji neformalne grupe.

16:45 - Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, a glavne teme bile su izborni rezultati i državna imovina, ali i nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH od 2. oktobra.

Podcrtao je da evropski standardi moraju postati norma u BiH i da ljudska i građanska prava moraju biti garantovana za sve građane.

U najavi protesta, organizatori su naveli da će zahtijevati od visokog predstavnika da primi građane i organizatore na sastanak. Poručili su kako će ovo okupljanje biti bez političkih faktora.

Protesti su ranije održani 25. jula, kao i 7. septembra kada su građani Schmidtu poručili da je "dosta bilo ponižavanja i podjela" te krajem jula kada su na stotine građana blokirali saobraćajnicu ispred OHR-a protiveći se etničkom konceptu Izbornog zakona.