POČELI TREĆI MEĐUNARODNI SUSRETI AUTORA NA UNI

Već treću godinu zaredom udruženje „Riječi sa Une“ organizuje međunarodne susrete autora na Uni. Ove godine susreti su počeli jučer, 31.augusta, a trajat će do nedjelje, 2.septembra.

-Jučer u 16 sati dočekani su gosti ispred hotela Paviljon u Bihaću, kojih ove godine ima oko 70, iz svih krajeva svijeta. Sve njih ovdje je povezala Jedna, Jedina – Una, te su se i treći put odazvali ovoj manifestaciji. Prošetali su gradom kako bi još jednom vidjeli ljepotu Une koja krasi, kako USK kanton, tako i BiH, a koje nikad dosta. U 17 sati susreti su svečano otvoreni, od strane predsjednika skupštine udruženje Riječi sa Une – Gorice Bukić, te predsjednika udruženja – Refike Dedić. 

Nakon toga, održan je i okrugli sto o temi „Književnici USK-a koji su ostavili trag“, a u 18 sati i 30 minuta književnici su posjetili atelje akademskog slikara Ahmeta Ibukića. U 19 sati u Domu kulture u Bihaću održane su i promocije romana: Melek Rabija, autora Safete Osmičić, Kairos, Berke Nezić, te nova zbirka Huseina Derviševića. 

Safeta Osmičić je književnik koji živi u Holandiji, a roman Melek Rabija je njena jedanaesta knjiga, koja je doživjela i svoje drugo izdanje, te uspješno predstavljena i prihvaćena kod publike. Ljubavni roman o „meleku“ kojeg, u prvom dijelu romana, dočekuje tragična sudbina. Priča o ženi iz Plava, koja se, zbog očevog obećanja datog starom poznaniku, udaje na Kosovo, ostavljajući svoju veliku ljubav. S mužem alkoholičarem, kojeg nije poznavala, Rabija proživljava život pun nepredvidivih i teških životnih situacija, ali i pored toga ostaje smjerna, bogobojazna i strpljiva. Tako postaje simbol trpljenja i strpljenja, i do kraja priče ostaje dosljedna nazivu melek. 

Nakon ove, održana je i promocija romana Kairos, Berke Nezić. Berka Nezic je spisateljica i pjesnikinja, koja iza sebe ima već nekoliko popularnih knjiga od kojih je svaka jedinstvena i doseže do srca čitalaca. Kairos je ljubavni roman u kom su sadržani savjeti o ljubavi.

Za razliku od uobičajenih štiva, iako suprotno pozicionirani u ljubavnoj romansi, i Kai i Ros su podjednako glavni likovi, podjednako junaci i robovi svojih talenata i slabosti, vrlina i ograničenja. Vještim dijaloškim manevrima, pravedno nas onemogućuju da izaberemo stranu, da bi nas do kraja priče doveli u mir spoznaje da ljubav nema pobjednika, ni gubitnika. Sklapanjem zadnje korice, pobjednike i gubitnike zauvijek ostavljamo među onima koji ljubav nisu doživjeli, proživjeli, oplodili, a Kai i Ros nazdravljamo za dosljednost njihova vjerovanja. 

I posljednja, ali nipošto manje vrijedna, održana je promocija nove zbirke pjesama Huseina Derviševića, bihaćkog pisca. Dervišević je, kao i svakoga puta, gdje god bi se našao, uspio uljepšati večer, ali i nasmijati i razveseliti publiku. Ovaj put je to uradio sa divnom zbirkom pjesama za djecu. 

A bilo je tu još nešto što je uljepšavalo ove promocije, a to su izvedbe Husnije Malkoča i učenica Umjetničke škole u Bihaću, koji su, na pauzama od promocija, odsvirali divne melodije sevdaha, uz koje je pjevušila i publika. 

Nakon promocija, održan je sat poezije, gdje su književnici čitali pjesme o rijekama iz zbornika „Una stihom zagrljena“, čime je i završen prvi dan susreta. 

Za drugi dan, 1.septembra, planiran je odlazak na Stari grad Ostrožac, gdje će biti održana izložba slika Husnije Topića, promocija romana Vrijeme bez kazaljki, autora Ramzije Kanurić-Oraščanin, te promocija zbirke pjesama Govor duše, Džehve Havić. A u 12 sati bit će upriličen drugi dio čitanja pjesama iz Zbornika. 

Za nedjelju, 2.septembra, planiran je odlazak na izlet u Lohovo, gdje će se, u sklopu Jutra poezije, održati predstavljanje književnika iz Splita, čitanje pjesama o rijekama, te dodjela zahvalnica učesnicima ovogodišnjih susreta. 

Ovo je još jedan događaj koji je probudio Bihać, Kanton i Krajinu, a svi zaljubljenici u pisanu riječ mogu uživati u ovim danima. 

 

Za cazin.net – A. Žunić