Počelo 15. takmičenje u hifzu na nivou BiH: 25 učesnika u tri kategorije (FOTO)

hifz
U Sarajevu je danas, u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, počelo 15. takmičenje u hifzu Kur'ana na nivou Bosne i Hercegovine.

 

Riječ je o dvodnevnom takmičenju na kojem učestvuje 25 takmičara i takmičarki iz Bosne i Hercegovine, a bit će održano u tri kategorije: 1) Hifz 5 džuzova; 2) Hifz 15 džuzova i 3) Hifz cijelog Kur’ana.

U kategoriji Hifz 5 džuzova nastupa deset, u kategoriji Hifz 15 džuzova nastupa devet takmičara i takmičarki, dok se u kategoriji Hifz cijelog Kur’ana takmiči šest takmičara.

Direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić je u uvodnom obraćanju, prije svega, podsjetio na značaj ponovne organizacije, odnosno nastavka ovoga takmičenja nakon što je to bilo onemogućeno uslijed okolnosti pandemije virusa korona.

Nakon što sam imenovan na poziciju direktora Uprave za vjerske poslove, jedan od ciljeva mi je bio da oživimo i nastavimo održavati tradiciju ovoga takmičenja. Nakon 14. takmičenja održanog 2019. godine, ponovo smo se okupili i nadamo se da neće biti više prekida u kontinuiteta održavanja takmičenja – istakao je hafiz Malkić, zahvaljujući takmičarima, Rijasetu i ostalim koji su iskazali podršku u organizaciji ovog takmičenja.

Između ostalog, ukazao je na ciljeve, važnost i benefite ovog takmičenja, ističući kako je cilj takmičenja da se afirmiše hifz i učenje Kurana u našoj domovini, a posebno među našom omladinom.

Želimo vam pružiti šansu da pokažete svoje znanje, koliko ste snažni u hifzu, odnosno, koliko ste vješti u primjeni tedžvidskih pravila. Ovo je prilika vama da naučite i nešto novo te da budete spremniji kada budete učestvovali na drugim takmičenjima – kazao je direktor Malkić.

Dodao je da je ovo prilika takmičarima da se osposobe i za javne nastupe te se nauče da savladaju tremu s ciljem da svoje znanje u budućnosti demonstriraju na najbolji mogući način.

Jedan od ovogodišnjih takmičara je i hafiz Jusuf Bećoja, imam Karađoz-begove džamije u Mostaru, koji je do sada učestvovao na mnogim takmičenjima. Kaže da danas, nakon nekoliko godina pauze, nastavak ovog takmičenja u njemu budi posebnu emociju.

Ovakav vid aktivnosti pozdravljam, a posebno je važan za nas, hafize, što pokazuje koliko smo predani svojoj hafiskoj tituli, da li stojimo stojimo iza svoje titule ili nam služi samo za postizanje visokog statusa u društvu. Organizatori su se, zaista, potrudili da organizuju takmičenje na visokom nivou te im i čestitam na tome. Nadam se da će ovo takmičenje imati svoj kontinuitet u budućnosti – istakao je efendija Bećoja.

Hafiz Ahmed Abu Gazi iz Zenice u Bosni i Hercegovini živi već tri mjeseca, a takmiči se u kategoriji “Hifz cijelog Kur’ana”.

Ovo mu je prvo učešće na nekom takmičenju u našoj zemlji, koje mu je i prilika da upozna i druge takmičare.

Imam malo treme, čini mi se da nisam dovoljno spreman, ali, pokušat ću da osvojim jedno od prva tri mjesta, s obzirom na to da je u mojoj kategoriji samo šest takmičara – kazao je Ahmed.

Na takmičenje se prvi put prijavila i hafiza Lamija Šahinović iz Cazina.

Smatram ovo takmičenje veoma korisnim, posebno za omladinu, jer ih podstiče da očuvaju svoj hifz. Držim da je veliki uspjeh i samo učešće na takmičenju – kazala je Lamija koja se takmiči u kategoriji “Hifz 5 džuzova”.

Pravila i sistem vrednovanja takmičarima je pojasnio predsjednik Komisije kurra hafiz prof. dr. Dževad Šošić, a osim njega, Komisiju čine hafiz dr. Mensur-ef. Malkić i hafiz dr. Safet Husejnović. Sekretar Komisije Zijad Suljić je učesnike i učesnice upoznao s ostalim pojedinostima takmičenja.

Nakon današnjeg dijela takmičenja, sutra će biti održano i takmičenje u kategoriji “Hifz cijelog Kur’ana”, nakon čega će biti proglašeni pobjednici u svim kategorijama, te održana dodjela priznanja i nagrada.

Foto: Mina