Počelo deminiranje terena na području općine Ilidža

Na području minsko sumnjive površine Vela u općini Ilidža danas je započela realizacija projekta deminiranja terena.

Radove na deminiranju izvodit će članovi Udruženja "Centar za obuku pasa za otkrivanje mina" BiH.

Kako je Feni kazao operativni oficir Hamdija Šišić, u deminiranju na terenu će učestvovati dva manuelna tima ovog udruženja.

Ukupna površina minsko sumnjive površine iznosi 833.704 metra kvadratna. Planirano je da deminiranje bude završeno za 34 radna dana, dodao je.

Šišić je naglasio kako se radi o vrlo zatjevnoj minsko sumnjivoj površini zato što se očekuju sve vrste protupješadijskih i tenkovskih mina.

- U dva manuelna tima 22 čovjeka će biti svakodnevno uposlena na deminiranju. Podijeljeno je šest zasebnih zadataka, imamo tri ciljane i tri sistematske istrage, odnosno šest zadataka koji će raditi ta dva tima - precizirao je Šišić.

Dodao je da se svi projekti deminiranja rade u saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) koji vrši planiranje i deminiranje na cijelom području BiH.

- Sa BHMAC-om imamo izuzetno dobru saradnju, on nas prati, vrši kontrole, pravi planove rada i na terenu su s nama. Prilikom uvođenja Udruženja u zadatak BHMAC je prisutan i dolazi u redovne kontrole. Izviđački tim regionalnog ureda Sarajevo je pravio projekt i mi radimo prema njihovim uputama i zahtjevima - dodao je Šišić.