Počelo drugo polugodište - neke škole ne mogu početi nastavu zbog oštećenja 

Nnn

 

Drugo polugodište u školskoj 2020./21. počelo je danas, a nastava se odvija  uz obavezno poštovanje  propisanih mjera od strane Kriznih štabova i Ministarstva obrazovanja USK. Pored koronavirusa, neke škole na području općine Velika Kladuša imaju dodatni problem koji je prouzrokovao potres koji se dogodio krajem godine u Petrinji. Tada je nastala šteta na ukupno 7  školskih objekata, a najveću štetu, pretrpjela je škola ”1. mart” u Vrnograču, a tu su i OŠ” 25. novembar” i područna škola Rajnovac koja pripada OŠ”Podzvizd”. 
Učenici škole ”1. mart” od danas nastavu pohađaju u OŠ ”Crvarevac”, učenici OŠ ”25. novembar” i OŠ ”Rajnovac” nastavu provode online putem.  

U ostalim školama na području Velike Kladuše, nastava se izvodi na uobičajen način iako je i u nekim od tih objekata  zabilježeno oštećenje. Aktiv direktora je odmah nakon potresa, sazvao sastanak na kojem su poslali zahtjev općinskoj Službi civilne zaštite  da pošalju komisiju na teren kako bi se procijenila šteta nastala na objektima, međutim, do danas nisu dobili odgovor na takav zahtjev, potvrdio je predsjednik Aktiva direktora. 

Kako i kada će biti sanirane štete nastale u potresu i kako će se učenici, nastavnici i roditelji izboriti sa ovakvom situacijom je veliko pitanje, a kako ističe direktor Aktiva u svemu ovom najviše stradaju učenici kojima je na ovakav način uskraćeno osnovno pravo, a to je pravo na obrazovanje.

Prema informacijama koje smo dobili, u nekim od srednjih škola na području Velike Kladuše, nastava će se ovu sedmicu izvoditi online zbog nedostatka energenta za grijanje.

Cazin.net/ Trend Radio