Počelo iznošenje završnih riječi na suđenju Stanišiću i Simatoviću

asd
Pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove počelo je iznošenje završnih riječi u obnovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Riječ je o bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije koji su optuženi za zločine u BiH i Hrvatskoj.

Oni se terete da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sа tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem. Cilj je bio uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sа dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva. Zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Apelaciono vijeće Haškog tribunala odlučilo je da, po prvi put u historiji ovog suda, u potpunosti obnovi jedno suđenje.

Ponovno suđenje u ovom predmetu počelo je u ljeto 2017. godine. Presuda bi se, prema ranijim najavama predsjednika Mehanizma Carmela Agiusa mogla očekivati u maju 2021. godine.

Iznošenje završnih riječi traje četiri dana, a prvi puta ne prisustvuju optuženi.

Tajne jedinice

Optuženi se terete da su tajno obrazovali Jedinicu koja će moći da se koristi u operacijama etničkog čišćenja najkasnije od aprila 1991. godine. One su formirane u svrhu preduzimanja specijalnih vojnih akcija u Hrvatskoj i BiH. Te jedinice, specijalne jedinice SDB Republike Srbije, uključivale su grupe ili pripadnike grupa poznatih pod sljedećim nazivima: Jedinica za posebne namjene MUP Srbije, JATD (Jedinica za antiteroristička dejstva) i JSO (Jedinica za specijalne operacije), obje poznate i kao “Crvene beretke”, “Škorpioni”, Srpska dobrovoljačka garda (SDG), poznata i kao “Arkanovci” i elitna jedinica SDG poznata pod nazivom Arkanovi “Tigrovi”.

Stanišića i Simatovića su vlasti Srbije uhapsile 2003. godine. Stanišić se zbog bolesti od jula 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu. Suđenje je tokom 2020. godine bilo odgođeno na oko šest mjeseci zbog pandemije koronavirusa.