Počelo obilježavanje 21. aprila – Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu (FOTO)

Obilaskom Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi počelo je obilježavanje 21. aprila – Dana otpora agresiji na Bosansku Krupu.

Delegacije su položile cvijeće i učenjem Fatihe odali poštovanje svim bosanskokrupskim borcima koji su za odbranu svoga grada i države dali život. Večeras će u organizaciji „Patriotske lige“, povodom 27. godišnjice otpora agresiji, biti održana i prigodna akademija.

21. april je dan kada su se stanovnici Bosanske Krupe prije dvadeset sedam godina odlučno suprotstavili namjeri da se općina podijeli po zamišljenoj liniji velikosrpskih ideologa i kada su omogućili da pred naletom jedinica tadašnje JNA i srpskih dobrovoljaca civilno stanovništvo izbjegne na lijevu obalu Une, te tako izbjegne sudbinu mnogih drugih gradova gdje su civili ubijani, silovani i zatvarani u logore

Obilježavanje Dana otpora agresiji počelo je danas obilaskom Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha. Svim prisutnim, predstavnicima Općine Bosanska Krupa, boračkih organizacija, pojedinih političkih partija, građanima Bosanske Krupe, kraći historijski čas je održao Mujo ef. Ćehić.

Večeras će u Domu kulture s početkom u 19.00 sati biti održana akademija „Patriotske lige“, na kojoj će se Krupljanima obratiti borci, pripadnici 511. slavne brdske brigade i predstavnici vlasti.