Počelo obilježavanje 25. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima iz Bratunca

Home

Počelo obilježavanje 25. godišnjice zločina nad bošnjačkim civilima iz Bratunca


Učenjem tevhida za šehide Hranče i posjetom masovne grobnice Borkovac, danas je u Bratuncu počelo obilježavanje 25. godišnjice zločina nad Bošnjacima ove općine, kada je samo u maju 1992. godine za tri dana ubijena 603 bošnjačka civila.   

- Obilježavanje će trajati devet dana, a centralna manifestacija bit će održana 12. maja kada će se u mezarju Veljaci klanjati jedanaesta dženaza za još osam identifikovanih civilnih žrtava zločina. Program se završava 16 maja učenjem tevhida u Pirićima i posjeti mjesta stradanja- kazao je za „Avaz“Admir ef. Velić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje zločina u Bratuncu.

U proteklih deset dženaza u Veljacima je ukopano 296 žrtava zločina, među kojima 52 žene i 91 dijete.

Na ovoj općini se traga za još oko 3.000 nestalih žrtava zločina. Za zločine u Bratuncu do sada su odgovarali Miroslav Deronjić i Najdan Mlađenović, kojeg je Sud BiH osudio na tri i po godine zatvora i to za paljevinu kuća, a ne za ubistva civila.

Na jedanaestoj dženazi 12. maja u Veljacima bit će ukopani: Rešad (Rešo) Salihović, Ramo (Memiš) Hasanović, Zaim (Neđib) Huseinović, Šahbaz (Ibrahim) Sinanović, Mirsad (Hasan) Memić, Šaban (Osman) Salkić, Samir (Lutvo) Ibišević i Emir (Džemal) Suljić.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Wed, 03/05/2017 - 10:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top