Bihać: Počelo suđenje Emdžadu Galijaševiću i drugima

Tužilaštvo USK im na teret stavlja zloupotrebu položaja, zloupotrebu procjene, sklapanje štetnog ugovora, i primanje dara, a vezano za dodjelu građevinskog zemljišta na lokalitetu nekadašnje upravne zgrade Komrada u Bihaću

U Kantonalnom sudu Bihać danas je počelo suđenje Emdžadu Galijaševiću, Hadisu Jusiću,  Jadranki Redžić i Jasmini Ibrahimpašić zbog udruživanja radi činjenja više krivičnih djela. Tužilaštvo USK im na teret stavlja Zloupotrebu položaja, Zloupotrebu procjene, Sklapanje štetnog ugovora, i Primanje dara, a vezano za dodjelu građevinskog zemljišta na lokalitetu nekadašnje Upravne zgrade Komrada u Bihaću. Kako stoji u optužnici time su investitoru Agraminvest dd Mostar pribavili korist u iznosu od najmanje pola miliona maraka.

Tužilaštvo USK kroz 6 tačaka optužnice tereti Emdžada Galijaševića kao načelnika Općine Bihać da se udružio sa Hadisom Jusićem kao direktorom JKP Komrad Bihać, Jadrankom Redžić kao načelnikom Službe za prostorno uređenje, imovinsko-pravne i geodetske poslove Općine Bihać, Jasminom Ibrahimpašić kao šefom Odsjeka urbanizma i građenja Općine Bihać te Amirom Delićem kao ovlaštenim procjeniteljem – sudskim vještakom u cilju da omogući investitoru Agraminvest d.d. Mostar dodjelu gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu nekadašnje Upravne zgrade Komrada, a suprotno interesima tog preduzeća i Općine Bihać. Tužilaštvo tvrdi da su optuženi izvršavanjem krivičnih djela „zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „zoupotreba procjene“, „sklapanje štetnog ugovora“ i „primanje dara“ investitoru pribavili korist u iznosu od najmanje pola miliona maraka. S druge strane odbrana tvrdi da će dokazati da Tužilaštvo ne razumije temu optužbe, pogrešno interpretira materijalne dokaze, te da je kod nekih svjedoka iznudilo izjave. Kao manu optužnice vide i činjenicu da njome Tužilaštvo nije obuhvatilo i osobu za koju tvrde da je dala dar Galijaševiću.

„Ja dovodim u pitanje uvjerljivost interpretacije dokaza koje ima Tužilaštvo, materijalni i subjektivni, svjedoci - vještaci. Rekao sam pred sudom da će obrana ponuditi i materijalne i subjektivne dolaze koji će u svemu osporiti navode optužbe“ – rekao nam je Asim Crnalić, advokat Emdžada Galijaševića.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo ukoliko optuženi budu proglašeni krivima da se od Agraminvesta oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od najamanje 555.500,00 maraka. Imovinsko pravni zahtjev sudu je iznijelo i Gradsko pravobranilaštvo koje od prvooptuženog Emdžada Galijaševića traži naknadu štete Gradu u iznosu od oko 423 hiljade maraka, te naknadu štete od 555,500,00 maraka koje bi solidarno namirili Emdžad Galijašević, Jadranka Redžić i Amir Delić. Iako Tužilaštvo tvrdi da je rušenjem Upravne zgrade Komrada te prodajom zemljišta za ovo preduzeće nastala šteta, trenutna uprava to ne vidi tako. U svom iskazu ističu da su time popravili svoje finansijsko stanje, te kupovinom nove zgrade novcem koji su dobili prodajom, na jedno mjesto smjestili svu mehanizaciju i ljudstvo.

„Mi smo se čak što se tiče bilansa stanja popravili za 400 hiljada KM. Mi smo za tih 319 m2 dobili 617 hiljada KM koje smo utrošli za kupovinu daleko vrijednijeg i adekvatijeg objekta.“ – ističe Vid Šantić trenutni direktor JKP Komrad Bihać.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Amira Delića, njegov slučaj je razdvojen od ovog te će mu se suditi posebno. Sličan zahtjev je uputila i odbrana Jasmine Ibrahimpašić, koja tvrdi da zbog zdravstvenog stanja ne može pratiti suđenje, te je Sud naložio da se nad optuženom do slijedećeg ročišta izvrši neuropsihijatrijsko vještačenje. Nastavak suđenja je zakazan za 14. juni, a kao svjedoci koje je predložilo Tužilaštvo će se pojaviti Smail Toromanović i Amir Behić. Prema svemu sudeći, obzirom na velik broj svjedoka optužbe i odbrane, ovo suđenje će biti dugotrajno, kako piše RTV USK.