Počelo suđenje optuženima za ubistvo ruskog ambasadora

U Ankari je u utorak počelo suđenje za 28 osoba koje se optužuju za umiješanost u ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj 2016.

Među optuženima je i imam Fethullah Gulen, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a koga Turska optužuje i za organiziranje neuspjelog državnog udara također 2016.

Policajac koji nije bio na dužnosti Mevlut Mert Altintas ubio je ruskog ambasadora Andreja Karlova na izložbi slika u glavnom gradu Turske 19. decembra 2016.

Drugi policajci kasnije su pucali na napadača i ubili ga na istom mjestu.

Desetorici se sudi u odsustvu

Turski tužioci zaključili su da iza ubistva stoji mreža predvođena Gulenom i da je cilj napada bio da se poremeti otopljavanje odnosa između Turske i Rusije.

Optužbe uključuju kršenje ustavnog poretka, članstvo u terorističkoj organizaciji i ubistvo s predumišljajem.

Tužioci traže doživotne kazne zatvora za neke od optuženih i maksimalne kazne od 15 godina zatvora za druge.

Gulen, koji živi u dobrovoljnom egzilu u SAD-u od 1999, demantirao je umiješanost u neuspjeli puč i ubistvo ruskog diplomata.

Četrnaest optuženih pojavilo se u utorak pred sudom, dok je njih četvero povezano sa sudnicom posredstvom videolinka iz odvojenih zatvora.

Gulenu i još devetorici sudi se u odsustvu.

Turska traži od SAD-a da izruči Gulena

Dvojica optuženih, bivših policajaca koji su znali ubicu iz policijske akademije, demantirali su da imaju bilo kakve veze s Gulenom.

Sud je u aprilu izdao naloge za hapšenje Gulena i još sedam ljudi u vezi s tim ubistvom.

Turska traži od SAD-a da izruči Gulena.