Počelo XXVII. kadetsko i juniorsko prvenstvo ŠSFBiH u šahu- na prvenstvu nastupa pet kadeta ŠK „Cazin“

Bbb

U Bihaću je 20.maja u hotelu „Swiss“ počelo XXVII.Kadetsko i juniorsko prvenstvo Šahovskog Saveza Federacije BiH, u tehničkoj organizaciji ŠK „Bihać“.

Riječima dobrodošlice prisutnim šahistima, roditeljima,trenerima i gostima ispred domaćina obratili su se direktor prvenstva gospodin Ehhem Duraković, ispred Sportskog saveza USK gospodin Emir Dautović i gospodin Adnan Alagić ispred Vlade USK-a.

Na prvenstvu nastupaju 62 – dvoje mladih šahista i šahistica iz Šahovskih klubova i osnovnih škola sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.Prvenstvo se igra po dobnim grupama od 8,10,12,14,16,18 i 20 godina starosti, posebno za dječake i posebno za djevojčice.

Na prvenstvu nastupaju i petorica šahista-kadeta Škole šaha pri Šahovskom klubu „Cazin“ i to Kekić Ahmed i Kekić Naid u dobnoj grupi do 10 godina, a Seferagić Denis, Tatarević Muhamed i Šakanović Amar u dobnoj grupi do 16 godina.

Nakon tri kola u grupi do 10 godina Kekići su ostvarili sve pobjede.Kekići Naid je ostvario tri pobjede i vodi sa 3 boda ispred Bečić Ajdina člana ŠK „Magnus“ Brčko koji ima dva boda.Kekić Ahmed je treći takodjer sa dva boda, ali je u trećem kolu bio slobodan.Kekići su favoriti za najviši plasman u svojoj grupi.

 

U grupi do 16 godina nakon tri kola najbolje je plasiran Seferagić Denis sa osvojena 2 boda, koji ima objektivne šanse za plasman medju prva četiri igrača koji bi mu omogućio nastup na prvenstvu BiH koje se igra krajem juna u Tuzli.

Prvenstvo završava u nedelju 23.maja.