Počeo HNS, Čović najavio: Šaljemo posebnu poruku

U Mostaru je počelo osmo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, u čijem je sastavu 14 stranaka s hrvatskim predznakom, predvođenih HDZ-om BiH.

Inače, uoči zasjedanja položeni su i vijenci i zapaljene svijeće u spomen poginulim hrvatskim braniteljima.

Uoči početka zasjedanja HNS-a novinarima se obratio Dragan Čović, predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH. 

On je rekao da vjeruje da je od izgradnje HNS-a 2000. godine, ponovnog uspostavljanja pa do danas HNS na jednom zavidnom nivou organiziranja, koji daje svoje rezultate kada je riječ o zajedništvu hrvatskog naroda i općih interesa u evropskoj BiH, u kojoj će do kraja tri naroda biti konstitutivna. 

O deklaraciji koja će biti usvojena Čović je rekao da obuhvata sve segmente života i kada su, dodao je, u pitanju unutrašnji plan BiH, viđenje naše vanjske politike, predstavljanje BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije...

- Također, na jedan poseban način se šalje poruka oko pozicije hrvatskog naroda. Uvjeren sam da je ono što smo napisali u deklaraciji, uz male korekcije, poticajno za jedan partnerski odnos s prijateljima bošnjačkog i srpskog naroda i svih onih koji vode politiku u interesu evropske BiH - rekao je Čović. 

 

Na zasjedanju prisustvuje 600 delegata koji će izabrati novo predsjedništvo, a na čijem će čelu, vjerovatno, ponovo biti lider HDZ-a BiH Dragan Čović, kojeg će, kako je to najavljeno, kandidirati njegova stranka.

Sabor će usvojiti deklaraciju u čijoj je radnoj verziji navedeno da je „trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH“, piše Avaz.ba