Počeo sastanak pet lidera o izmjenama Izbornog zakona

U Sarajevu je počeo novi sastanak lidera na temu izmjena Izbornog zakona BiH. Sastanku sa američkom ambasadoricom Maureen Cormack i šefom Delegacije EU u BIH Larsom Wigemarkom trebali bi prisustvovati Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Nermin Nikšić (SDP), Dragan Čović (HDZ BiH) i Željko Komšić (DF).

Predsjednik DF-a Željko Komšić ne vjeruje da će na predstojećem sastanku lidera stranaka iz FBiH sa predstavnicima međunarodne zajednice biti postignut kompromis o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Volio bih da griješim, ali ne očekujem da će dogovor biti postignut. Razlog je isključivost HDZ-a BiH, koji do sada nije pokazao niti minimum spremnosti za kompromis", pojašnjava Komšić u razgovoru za Vijesti.ba.

Član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je optimističan uoči današnjeg sastanka na kojem će predsjednici stranaka iz FBiH, uz medijaciju predstavnika međunarodne zajednice, još jednom pokušati doći do rješenja izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda u slučaju "Božo Ljubić".

Predsjednik DF-a tvrdi da nepostizanje dogovora neće proizvesti nikakve pravne posljedice.

"Prema zakonima BiH, izbori mogu biti održani, a njihovi rezultati implementirani", poručio je Komšić.

Teško je biti optimističan kada je u pitanju posizanja dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, nakon svega što smo do sada vidjeli, kaže za Vijesti.ba zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) uoči sastanka lidera stranaka iz FBiH sa predstavnicima međunarodne zajednice.

No, dok postoji nada, dodaje, treba se nadati i raditi u smjeru postizanja dogovora i kompromisa. On potcrtava da izbori ne mogu biti raspisani po pravilima kojih zapravo nema kada je u pitanju popunjavanje federalnog Doma naroda, budući da su ta pravila proglašena neustavnim, a potom stavljena van snage.

"Smatram da, nažalost, ulazimo u veliku krizu sa nesagledivim posljedicama. Ne znam jednostavno kako iz ovoga izaći. Slušam pojedine političke aktere kako u posljednje vrijeme tvrde da se ovo pitanje može rješavati i u septembru. Mislim da je to neodgovorno, jer bismo morali unaprijed znati pravila, bez obzira na to da li se radi o neposrednim ili posrednim izborima. Sve drugo je nezakonito, ne vodi ničemu, odnosno vodi mogućim turbulencijama sa neizvjesnim ishodom", zaključio je Čolak u razgovoru za Vijesti.ba.