Početkom avgusta pokretanje radova na prvoj dionici Prve transverzale

asd
Premijer Nenadić naglasio je vidljiv napredak koji je ostvaren tokom rada ovog koordinacionog tijela u prethodnih mjesec i pol dana

Pod operativnim vodstvom premijera Vlade Kantona Sarajevo Marija Nenadića, danas je održan novi koordinacioni sastanak predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, vezano za gradnju Prve transverzale.

Premijer Nenadić naglasio je vidljiv napredak koji je ostvaren tokom rada ovog koordinacionog tijela u prethodnih mjesec i pol dana. Brojne su prepreke u pokretanju ovog izuzetno važnog projekta u Kantonu Sarajevo.

Projekt se proteže kroz tri općine, postoje različiti problemi po općinama, ali i oni koji su zajednički za čitavu trasu Transverzale.

Premijer je prisutne informisao o održanom sastanku s predstavnicima kompanije “Penny Plus”, na kojem je navedeno kako se formalni pregovori sa tom kompanijom ne mogu provoditi, dok se ne završi parcelacija lokacije na kojoj se nalazi ova firma, a koju vrše općine Centar i Novo Sarajevo.

Ovim povodom, najavljeno je da će se tokom sedmice održati sastanak s predstavnicima ove kompanije, na kojem će prisustvovati i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić sa svojim saradnicima, s ciljem približavanja stavova vezano za proces parcelacije i druga pitanja.

Sastanku su prisustvovali načelnici sve tri općine kroz koje se proteže Prva transverzala, Nedžad Ajnadžić, Centar, Nedžad Koldžo, Novo Sarajevo i Edin Smajić, Vogošća.


Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za izgradnju, Zavoda za planiranje, Direkcije za ceste, pravobranilaštva Kantona, Grada i Općina, te predstavnici komunalnih preduzeća i drugi.

Nakon sastanka premijer Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, sa saradnicima te direktori Direkcije za puteve i Zavoda za izgradnju KS Selmir Kovač i Mirza Hulusić obišli su prvu dionicu na Prvoj transverzali u ulici Halida Kajtaza do raskrsnice sa ulicom Tešanjska.  

Kako je ovim povodom istakao ministar Kalem, na ovoj dionici u završnoj je fazi rješavanje preostalih imovinsko-pravnih odnosa, na samom kraju Tešanjske ulice, u zgradi poznatoj kao “kasarna” na adresi Tešanjska 21. i 23.  

- Općina Centar i Zavod za izgradnju KS ubrzano provode preostale postupke rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, kako sporazumno tako i postupke eksproprijacije. Bitno je naglasiti da ćemo, okvirno, do 10. augusta imati izabranog izvođača radova, nakon čega ćemo krenuti sa radovima na prvoj dionici Prve transverzale - najavio je ministar Kalem.