Počinje 55. Kolonija skulptora Ostrožac 2022.

.
Jedna od najdugovječnijih likovnih manifestacija u BiH, Kolonija „Ostrožac“, u organizaciji JU „Centar za kulturu i turizam“, otvara svoja vrata za ovogodišnje učesnike i posjetioce.

Kako ovoga puta obilježavamo jubilarnu, 55. Koloniju po redu, imali smo razlog više da obogatimo program sa novim sadržajima, većim brojem učesnika i nekim zanimljivim, drugačijim detaljima izvedbe ovogodišnje Kolonije.

Kolonija počinje u ponedjeljak, 30. maja i trajaće 10 dana. U okviru programa realiziraćemo radionice za djecu predškolskog uzrasta, koji će demonstrirati izradu skulptura na materijalima prilagođenim za njihov uzrast, a po uzoru na skulpture naših učesnika.

Osim toga, ove godine će Koloniju obilježiti izložba radova Nurije Ljubijankića, jednog od osnivača Kolonije, koji je nedavno preminuo. Na svojevrsan način, ovogodišnja Kolonija predstavlja omaž djelu i ostvarenjima ovog cazinskog umjetnika. Izložba nosi naziv „Cazin u djelima Nurije Ljubijankića“ i biće posebno najavljena prije zvaničnog otvorenja.

 

Učešće u Koloniji „Ostrožac 2022“ potvrdili su akademski kipari Adis Fejzić, iz BiH, sa adresom prebivališta u Australiji, Sašo Sazdovski, akademski kipar iz Sjeverne Makedonije, profesori Samir Sućeska i Darko Šobot sa Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, kao i 4 studenta iz Portugala, koji se trenutno nalaze na studentskoj razmjeni u BiH.