Počinje postavljanje termo fasada na dva nebodera u Sarajevu

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić je u srijedu ispred stambene zgrade u ulici Patriotske lige broj 38 potpisao ugovore sa predstavnicima upravitelja stambenih zgrada "Sarajevostan" i "OKI" o sufinansiranju postavljanja termo fasada – utopljavanja stambenih zgrada kolektivnog stanovanja na adresama Patriotske lige 38 i Jezero 5.

Nakon što je prošle godine uspješno realizovan projekat postavljanja termo fasada – utopljavanja stambenih zgrada kolektivnog stanovanja na šest objekata u Centru, načelnik Općine Centar je odlučio da se i 2018. godine nastavi ovaj projekat koji ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti, odnosno smanjene potrošnje energije što dovodi do smanjenja troškova za grijanje, te u konačnici ima svoju estetsku vrijednost uljepšavanja centralne gradske općine i grada. 

U ime "Sarajevostana" ugovor je potpisao direktor Fuad Haskić, a u ime "OKI" upravitelja direktor Senad Krajina. Potpisujući navedene ugovore načelnik Ajnadžić je kazao da je sretan zbog ovog projekta čija realizacija traje drugu godinu zaredom čime odgovorni pojedinci i lokalna zajednica pokazuju kako se rade dobre stvari na unapređenju našeg društva, što je u konačnici zajednički interes. 

Postavljanje termo fasade na zgradi u ulici Patriotske lige 38 Općina će sufinansirati sa 120.400.95 KM, a na adresi Jezero 5 sa 70.713,86 KM. Prema Odluci o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Centar, Općina može učestvovati do 50 posto potrebnih sredstava, dok ostatak troškova snose stanari. Služba za stambene poslove Općine Centar je provela proceduru javnog poziva na koji su se mogli javiti upravitelji zgrada kolektivnog stanovanja. Javni poziv je bio objavljen 26. februara ove godine i otvoren 45 dana. 
 



"Ove godine u okviru pomenutog projekta na osnovu javnog poziva odobrena su sredstva za utopljavanje dva nebodera u kojima ima ukupno 152 stambene jedinice i posebno nam je drago što će na objektu u Patriotske lige postavljene azbestne ploče koje su opasne po život i zdravlje ljudi biti uklonjene sa postavljanjem nove termo fasade. Nadamo se da će i ostali građani slijediti ovaj primjer i javiti se iduće godine na javni poziv za utopljavanje zgrada za kolektivno stanovanje gdje Općina Centar sufinansira 50% od potrebnih sredstava. Radovi na postavljanju nove fasade mogu započeti odmah sa sredstvima koje su sakupili stanari ovih zgrada, dok će Općina Centar svoja sredstva prebaciti na račune upravitelja po okončanju radova", objasnila je Sanida Nalo-Žoljić iz Službe za stambene poslove Općine Centar. 

Općinsko vijeće Centar je na 25. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2018. godine, utvrdilo listu za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Centar. Na usvojenoj listi za ovu godinu su stambene zgrade u ulicama Patriotske lige 38 i Jezero 5. 
Dino Kapo, predstavnik stanara iz zgrade u Ulici Patriotske lige 38 se zahvalio načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar na odobrenim sredstvima za postavljanje nove fasade.

"Naša zgrada ima 77 domaćinstava odnosno 164 stanara i biće velika stvar da skinemo azbestne ploče i dobijemo novu fasadu. Sa aspekta energetske efikasnosti puno će značiti nova fasada jer prema projektima koje smo pribavili, preko 40 posto ćemo uštedjeti na grijanju. Također želim da apelujem na naše sugrađane da se putem svojih upravitelja prijave naredne godine na javni poziv za termo fasade, jer svakako treba iskoristiti ovu šansu gdje nam Općina Centar daje pola sredstava. Sa ovim projektom u konačnici možemo biti samo na dobitku", kazao je Kapo. 

Današnjem potpisivanju ugovora su također prisustvovali i predstavnici Mjesne zajednice "Koševo II" kao i vijećnik Salko Pašović. 

Na osnovu Odluke o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada kolektivnog stanovanja, koje je usvojilo Općinsko vijeće Centar prošle godine je završeno utopljavanje šest stambenih zgrada postavljanjem termo fasada na adresama: Bolnička 50, Kaptol 28, Kalemova 38, Franca Lehara 13, Derebent 24-26 i Branilaca Sarajeva 4. Općina Centar je za ovaj projekt, koji ima za cilj povećanje energetske i ekološke efikasnosti, te uljepšavanja centralne gradske općine, u prošloj godini izdvojila 110.185 KM.