Počinje Samit lidera EU- je li opet rampa za BiH spuštena?

samit

 

Na samitu lidera Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana danas se očekuje, između ostalog, davanje ili odobrenje ubrzanja za nekoliko država ka članstvu u EU. Očekuje se rasprava o uvjetima ulaska u Evropsku uniju.  Podsjećamo, političkim sporazumom iz Brisela, Evropska unija je predstavila principe koji bi osigurali funkcionalnu državu, te ubrzali evropski put Bosne i Hercegovine.

Prema nezvaničnim informacijama u nacrt dokumenta koji će lideri 27 država članica usvojiti na sastanku Evropskog vijeća, kandidatski status će dobiti Ukrajina i Moldavija, dok su Gruzijci još pod upitnikom.

- Evropsko vijeće priznaje evropsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju. Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Evropske unije. Evropsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji - stoji u nacrtu zaključaka.

Tako će lideri EU prihvatiti preporuku koju je prije sedam dana dala Evropska komisija. Evropska komisija se, navodno, protivi davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini, iako se pojavila i ta ideja.

Naime, Komisija je davno BiH postavila 14 uvjeta za stjecanje statusa kandidata, no BiH ih još nije sve ispunila.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović će učestvovati na Samitu Evropska unija - zapadni Balkan koji se održava u Briselu. Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, samit Evropska unija - zapadni Balkan, na kojem će učestvovati lideri država članica Evropske unije i država zapadnog Balkana, bit će održan uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona.

Posljednjih dana su iz BiH dolazili brojni apeli i obrazloženja zašto EU mora ovog puta dati kandidatski status i BiH, a upućivali su ga najčešće lideri opozicije, kandidat Koalicije Država za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić, Edin Forto, Senad Šepić, Nikšić i drugi.