Počinje suđenje Ivanu Kožulu: Padao je sa 30 kilograma skrivenog heroina

.
Optuženiku Ivanu Kožulu je zakazana glavna rasprava za 19. juna 2023. godine u 11 sati

 

Ivan Kožul nadimka Trpko, iz Širokog Brijega, kojem je policija u novembru 2021. godine u podrumu našla dva kilograma heroina i bombu 19. juna naći se na sudu.

On je policiji poznat širom Evropske unije, a padao je s 30 kilograma heroina skrivenog u oplati krova.

Sudije ga pustile

Posebno se u BiH proslavio nakon što su ga sudije pustili na ulicu uprkos dva kilograma heroina i bombi u podrumu. Skandalozna odluka širokobrijeških sudija urodila je i prvom disciplinskom prijavom u historiji tužilaštva ZHK.

Tužitelj Josip Aničić prijavio je sudije, koji su ga prvo pustili, da bi ga potom potjernicom tražili. Kad je konačno nađen, a nakon što uopće nije trebao biti ni tražen, Trpku je zakazano suđenje.

I. K. (1985.) iz Širokog Brijega, kojem je policija u podrumu porodične kuće pronašla dva kilograma heroina i bombu, a koji je unatoč tome skandaloznom odlukom…

- Optuženiku Ivanu Kožulu je zakazana glavna rasprava za 19. juna 2023. godine u 11 sati. Optužnicu zastupa Josip Aničić, tužitelj Kantonalnog tužilaštva ZHK - potvrdila je za Hercegovina.info glasnogovornica Petrunjela Matijević.

Imao i bombu

Kožula optužnica tereti da je dana 11.11.2021. godine u mjestu Knešpolje b.b. - Široki Brijeg u podrumu porodične kuće u buretu crne boje, držao četiri prozirne pvc vrećice s ukupno 2274,968 grama heroina, dakle, neovlašteno radi prodaje držao tvari koje su propisom proglašene opojnom drogom.

Uz to je imao i bombu.

- Dana 11.11.2021. godine u mjestu Knešpolje b.b. - Široki Brijeg, u podrumu porodične kuće u drvenom sanduku neovlašteno je držao ručnu bombu BR M75, dakle, neovlašteno držao vatreno oružje, čija nabavka građanima uopće nije dopuštena - navodi se, uz ostalo, u optužnici koja ga terete da je počinio krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih i nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.