'Počinjemo s turbo cijepljenjem. Otvaramo Austriju, bez Zelenih putovnica se neće moći nigdje'

vakcine

'Počinjemo s turbo cijepljenjem. Otvaramo Austriju

Otvaranje Austrije će biti sredinom svibnja i to u svim granama.  Zelena putovnica će preko QR koda odmah dati informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio korona virus, rekao je Kurz.

U petak je na konferenciji za novinare austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao kako je s guvernerima regija i korona timom održao sastanak pun optimizma.

- Dobit ćemo dodatnih milijun doza i započet ćemo s turbo cijepljenjem! Krajem travnja započet ćemo cijepiti učitelje i policiju. Za sada je imunizirano pola stanovništva iznad 65 godina starosti – rekao je Kurz.

Također je dodao da je situacija u Austriji trenutno stabilna te da su posebno sretni jer šest od devet saveznih država nije u lockdownu, a intenzivni odjeli su pod kontrolom. U strogom lockdownu do 2. svibnja ostaju Beč i Donja Austrija dok će Gradišće, izaći iz lockdowna u ponedjeljak, 19. travnja s trenutno najmanjim brojem zaraženih u čitavoj Austriji.

Zelene putovnice: Evo kako će izgledati

 - Otvaranje Austrije će biti sredinom svibnja i to u svim granama.  Istovremeno će se otvoriti gastronomija, turizam, kultura i sport. Morat će se nositi FPP2 maske, a negativni testovi i Zelena putovnica će igrati ključnu ulogu ukoliko želite pristupiti tom sadržaju. Ulaz će imati samo negativno testirani, ozdravljeni i cijepljeni protiv korona virusa – rekao je Kurz te je najavio kako će sljedeći tjedan, nakon sastanka s korona komisijom, objaviti kako će to točno izgledati.  Zelena putovnica će preko QR koda odmah dati informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio korona virus.

Austrija je prvak svijeta u testiranju, voli isticati mladi kancelar, naglašavajući kako se testovi svim građanima nude besplatno. Tvrdi da su, uz maske, testovi idealna mjera zaštite od širenja pandemije. Prema njegovim riječima i lockdown je učinkovit, ali donosi kolateralne žrtve.

Kurz tvrdi da će situacija biti drugačija sredinom svibnja. Na intenzivnim odjelima je 60 posto pacijenata starijih od 65 godina. Iza njih je velika grupa onih koji su između 45 do 65 godina.

- Trenutni kapacitet nam je cijepiti 40 tisuća ljudi dnevno, a u lipnju će taj broj biti još veći – zaključio je Kurz.

Iako je konferenciju za novinare započeo optimistično, na kraju je zaključio kako je čitava situacija nepredvidiva zbog dostave cjepiva. Za sada se zna kakva će situacija u tom pogledu biti samo do sredine svibnja. Stručni timovi su u mogućnosti prognozirati samo do dva tjedna unaprijed, kaže.

Počinje cijepljenje policije

Ovo je prvi puta od početka pandemije da smo vidjeli nasmijanog Ministra unutarnjih poslova. Karl Nehammer je rekao kako će cijepljenje krajem travnja započeti za učitelje, ali i policiju. Nakon prvih 2 i pol tisuće doza, policiji je sada namijenjeno još 10 tisuća.

- To je od posebne važnosti za naše granične kontrole i policajce koji izlaze na teren tijekom ‘’korona demonstracija’’. Imamo slučajeve u kojima oni koji protestiraju pljuju na policiju, što u vrijeme pandemije stavlja službenike u dodatan rizik od zaraze – objasnio je Nehammer i dodao kako se u policiji bilježi 230 pozitivnih slučajeva.

Prve doze cjepiva koje su primili policajci bile su AstraZeneca, a sada će dobiti pošiljku iz Moderne. Istaknuo je kako je reakcija u policiji na cjepiva izuzetno pozitivna te da se svi žele zaštititi. Austrija u posljednja 24 sata bilježi 2.416 nove infekcije i 30 preminulih od korona virusa.