Počinju radovi na završetku škole u Pištalinama, potpisan Zapisnik kojim se izvođač uvodi u posao

Direktor Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Omer Faruk Alimci, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predstavnik firme BC-Gradnja Dedo Bešić danas su u Sarajevu potpisali Zapisnik od čega zapravo teče rok od 120 dana za završetak izgradnje škole u Pištalinama.

Ovome činu prethodilo je potpisivanje ugovora o izvođenju radova između pomenute firme i TIKA-e koja će sa 412 hiljada KM finansirati sve osim ugradnje stolarije za šta je sredstva osigurala Općina Bosanska Krupa.

Područna škola u Pištalinama, koja inače pripada JU „Prva osnovna škola“ narednih dana će biti pravo radilište. Uporedo će se ugrađivati stolarija vrijedna 35 hiljada KM i izvoditi svi ostali građevinski, zanatski i instalacijski radovi neophodni da bi se objekt opremio i stavio u funkciju što će sa 411.897,80 finansirati TIKA.

Finansiranje završetka školskog objekta TIKA je obećala u februaru kada je direktor Omer Faruk Alimci sa načelnikom Arminom Halitovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Tahirom Nuhićem obišao Pištaline i mališane koji nastavu pohađaju u alternativnom smještaju u prostorijama mjesne zajednice.

Inače, do sada je u ovu područnu školu uloženo 412.000,00 KM. Riječ je o sredstvima Vlade USK, odnosno Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok je Općina Bosanska Krupa u tom iznosu učestvovala sa 120.321,00 KM za postavljanje krova škole i kupovinu zemljišta.

Podsjetimo, stari objekt u kojem su djeca pohađala nastavu datira iz 1928. godine. Od 2007. godine krenulo se sa izgradnjom novog objekta, ali ni 10 godina poslije djeca zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu mogla u nove učionice.

Adaptirane prostorije u kojima djeca pohađaju nastavu od naredne školske godine konačno će postati prošlost, zahvaljujući ponajviše Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju, ali i Općini Bosanska Krupa, te nadležnoj instituciji Vladi USK, odnosno Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

tika

 

Kabinet načelnika