Podignuta optužnica protiv državljanina BiH zbog ubistva Hrvata u Minhenu

,
Osumnjičeni je fizički vrlo superioran, visok je dva metra, težak više od 100 kilograma

 

Javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv državljanina Bosne i Hercegovine (22) zbog ubistva Stjepana J. (25), mladića porijeklom iz Hrvatske koji je živio u Minhenu, izjavila je Johana Heidrih (Johanna Heidrich) za njemački Bild.

Tijelo mladog Hrvata krajem oktobra prošle godine pronašao je slučajni prolaznik i sve prijavio policiji. Prema dosadašnjim saznanjima ubistvo se dogodilo na Karl-Marx-Ringu, u gradskoj četvrti Ramersdorf-Perlah. Stjepan se nalazio u društvu koje je igralo stoni tenis. Mladići između 18 i 25 godina su najprije zajedno pili pivo na obližnjem kiosku, a potom su igrali stoni tenis u parku.

Žrtva i počinilac, 22-godišnji državljanin BiH su se poznavali od ranije, a već su se nekoliko puta susretali, prenijeli su njemački mediji.

Tokom večeri došlo je do svađe između 22-godišnjaka i Stjepana. Svađa je postajala sve žešća. Ostala četiri člana tog stonoteniskog društva kasnije su posvjedočila da su se njih dvojica međusobno vrijeđala da bi onda 22-godišnjak izvadio nož.

Mladić (22) je više puta nožem izbo svoju žrtvu. Jedan od prijatelja, 18-godišnji mladić je pokušao intervenisati, ali, uočio je da 22-godišnjak ima i pištolj.

Stjepan je pao na tlo, četvorica mladića koji imaju od 18 do 19 godina su pobjegla, kao i navodni počinilac. Stjepan je umro sam u mraku tačno ispod koša, prenijeli su tada lokalni mediji.

- Osumnjičeni je fizički vrlo superioran. Visok je dva metra, težak više od 100 kilograma. Plašili su se. Mislili su da je 25-godišnjak samo povrijeđen, bio je mrak - rekli su tada iz Tužilaštva.

Pripadnici jedinice specijalne policije uhapsili su osumnjičenog u stanu u Dachauu, svega nekoliko sati nakon napada.Datum početka suđenja bit će naknadno saopćeno.