Podignuta optužnica protiv Miodraga Đurkića, tereti se za progon nesrpskog stanovništva

asdf

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miodraga Đurkića rođenog 1966. godine u Bugojnu, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

- Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od 21.06.1992. godine pa do kraja septembra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva opštine Donji Vakuf, kao kriminalistički i KDZ tehničar u SJB Donji Vakuf, a od 01.07. do 23.09.1992. godine i upravnik zatočeničkog objekta Vrbaspromet, koji je bio pod nadležnošću SJB Donji Vakuf, počinio progon civilnog nesrpskog stanovništva opštine Donji Vakuf zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršeći pravila međunarodnog prava, čineći to protivzakonitim zatvaranjima, mučenjima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima preduzetim u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda.

On se tereti za progon i nezakonita lišenja slobode i protivzakonita zatvaranja oko stotinu civila nesrpske nacionalnosti iz objekata SJB Donji Vakuf, „Đuđine kuće“ i TO Magacina odvedenih u prostorije zatočeničkog objekta Vrbasprometa, a zatim mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja na surove načine i nečovječna postupanja od kojih posljedica je dvoje civila preminulo, a četiri zatočenika su odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkama a), f), i) i k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, sve u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. istog Zakona.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, saslušanjem vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.