Podignuta optužnica protiv trostrukog ubice iz Goražda: Ubio je majku, nanu i očuha sjekirom, je li bio uračunljiv?

Home

Podignuta optužnica protiv trostrukog ubice iz Goražda: Ubio je majku, nanu i očuha sjekirom, je li bio uračunljiv?


Kantonalni sud u Goraždu potvrdio je optužnicu protiv Nezira Kamenice (21), trostrukog ubice iz sela Bogušići kod Goražda. Tužilaštvo BPK Goražde tereti ga za krivično djelo ubistvo na okrutan i podmukao način, za koje mu po Krivičnom zakonu FBiH prijeti zatvorska kazna u trajanju do 45 godina. 

Tim vještaka

Optužnica je podignuta nakon što je tim sudskih vještaka medicinske struke utvrdio da je Kamenica u trenutku počinjenja zločina bio smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, te da je krivično odgovoran.

- Ovo krivično djelo spada među teška krivična djela i prema sudskoj praksi i prema zakonu očekujemo najnižu kaznu od 30 godina zatvora. U slučaju da se u međuvremenu ne postigne sporazum s odbranom, mislimo da bi suđenje moglo biti održano pred Kantonalnim sudom Sarajevo, kao najbližem sudu istog ranga, jer Kantonalni sud u Goraždu nema dovoljno sudija za formiranje sudskog vijeća u ovom predmetu – kazao nam je kantonalni tužilac Lazar Draško.     

Branilac optuženog Esad Muminović, advokat iz Goražda, kazao nam je da će odbrana nastojati postići sporazum s Tužilaštvom te olakšavajućim okolnostima pokušati smanjiti visinu zaprijećene kazne. 

Prespavao u kući

Nezir Kamenica je 2. maja u selu Bogušići kod Goražda sjekirama ubio majku Zerfu i očuha Ifeta Kavazovića te nanu Šemsu Džabiju. Nakon stravičnog ubistva prespavao je u kući, sutradan otišao u Sarajevo, gdje se dva dana nakon zločina prijavio u PS Ilidža. 

Na odjeći pronađena krv

Tokom saslušanja Nezir Kamenica je priznao i opisao kako je izvršio ubistva članova porodice. On je, između ostalog, izjavio da nije imao dovoljno pažnje. Osim priznanja optuženog, obrađeni su i dokazi s mjesta zločina, a DNK analizom je utvrđeno prisustvo krvi ubijenih na njegovoj odjeći.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 03/07/2017 - 08:50

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top