Podignuta još jedna optužnica za zločine nad Srbima i to u Goraždu i Višegradu

Optužnica se odnosi na ratne zločine počinjene nad zarobljenicima srpske nacionalnosti tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

Ćamila Ramića, rođenog 1960. godine u Višegradu,
Mehmedalije Topalovića, rođenog 04.08.1952. godine u Višegradu,
Himze Selimovića, rođenog 23.03.1961. godine u Foči,
Ramiza Mićivode, rođenog 1969. godine u Goraždu,
Mustafe Stovraga, rođenog 1966. godine u Čajniču.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu komandanata i pripadnika TO, Armije RBiH i MUP-a, na području Goražda i Višegrada (Međeđa), postupali suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika. 

Ratni zločini koji se stavljaju na teret optuženima se odnose na zločine počinjene nad oko 20 žrtava srpske nacionalnosti, zarobljenih pripadnika VRS koji su počinjeni u improviziranom vojnom zatvoru u Kaošticama, Međeđa, kao i objektima za zatočenje u zgradi ZOIL-a u Goraždu.

U optužnici se navodi da su optuženi odobrili i omogućili gotovo svakodnevno mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje na naročito ponižavajuće načine i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda, zarobljenicima srpske nacionalnosti,
da su lično učestvovali u mučenjima i zlostavljanjima te da nisu poduzeli mjere da spriječe mučenja i zlostavljanja zarobljenika, niti da kazne počinioce. 

Od posljedica zlostavljanja i zatočenja su podlegla dvojica zarobljenika, a tijelo jednog od njih je bačeno u rijeku Drinu i do danas nije pronađeno.

Optuženi se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. 

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 100 svjedoka i 3 stručna vještaka te prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.