Komšić: Podjela BiH, negiranje zločina i veličanje zločinaca nije evropski ni NATO standard

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u razgovoru prokomentarisao današnju usaglašenu Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora u BiH kazavši da obično nema potrebu komentarisati izjave "nevladinih organizacija političkog karaktera", ali da će ovaj put napraviti iznimku

"Ovog puta mora se nešto reći o tome da je nevladina organizacija političkog karaktera HNS izrekla tvrdnju da odbacuje sudski utvrđenu kvalifikaciju udruženog zločinačkog poduhvata. Kada pogledamo prethodnu praksu, onda je jasno da utvrđeni zločinački poduhvat uvijek odbacuju učesnici ili saučesnici toga poduhvata, što je i ovo slučaju istovjetna stvar. Jasno je kako će tako nešto odbaciti oni, koji ni danas nisu odustali od ratnih ciljeva presuđenog zločinačkog poduhvata, pa želim iskoristiti priliku da najširoj javnosti tačno predočim za šta je tačno sudski utvrđen cilj UZP-a:

"Cilj toga udruženog zločinačkog pothvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane neovisna država unutar BiH tijesno povezana s Hrvatskom. Vijeće je zaključilo da su HVO i HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora."


Komšić ističe da je sasvim jasno da i danas postoje politike temeljene na UZP-u, koji pokušava da na štetu države Bosne i Hercegovine, kroz tzv. federalizaciju mirnodopskim sredstvima ostvari ono što se htjelo ostvariti agresijom na BiH.

"I na kraju, očito je na sceni četvrta reinkarnacija sporazuma Cvetković-Maček iz 1939. godine, koji je vidno bio na štetu Bosne i Hercegovine. Poslije su redom dolazili sporazumi Stojadinović-Pavelić, 1953. godine iz Buenos Airesa, sporaum Milošević-Tuđman, 1991. godine iz Karađorđeva, sporazum Karadžić- Boban, 1992. iz Gratza i danas imamo dogovor Dodik-Čović", mišljenja je naš sagovornik.

Lider Demokratske fronte i član Predsjedništva BiH smatra da ne treba previše pameti kako bi se vidjelo da postoje dva zajednička elementa.

"Prvi da podijele Bosnu i Hercegovinu u korist susjednih zemalja, a drugi u novije vrijeme da se negiranjem udruženih zločinačkih poduhvata i veličanjem presuđenih zločinaca, nastoji prekrojiti historija. E to, gospodo zagovarači odbacivanja presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, nije europski, ali ni NATO standard, što vas vidno okuplja kako biste retrogradnim politikama poništili euro-atlantski put Bosne i Hercegovine. Po mome mišljenju, tako nešto neće moći gospodo negatori uzdruženih zločinačkih poduhvata, jer nasuprot vas je cijeli zapadni civilizacijski svijet", zaključio je Željko Komšić u razgovoru za Klix.ba.