Podravski poljoprivrednik optužen zbog ropstva

.
OPĆINSKO državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu zbog ropstva protiv 67-godišnjaka koji je na svom imanju u Podravini iskorištavao 50-godišnjaka i tjerao ga na teške poslove bez naknade.

Optužnicom se okrivljenog 67-godišnjaka tereti da je od početka 2012. do kolovoza 2020. na svojem poljoprivrednom gospodarstvu u okolici Koprivnice, kršeći odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima, iskoristio teške prilike i siromaštvo 50-godišnjeg oštećenika te ga prisilio da mu svakodnevno obavlja teške fizičke poslove bez ikakve novčane naknade, izvijestilo je tužiteljstvo.

 

Ograničio mu slobodu kretanja

Okrivljeniku se stavlja na teret i da oštećeniku nije ishodio zdravstvenu zaštitu niti mu osigurao osnovne higijenske uvjete za život kao i da mu je ograničio slobodu kretanja i društvene kontakte te ga fizički kažnjavao, čime je uspostavio potpunu pokornost i kontrolu nad njegovim životom te postupao s njime kao sa svojim vlasništvom.

Iako u Državnom odvjetništvu nisu otkrili identitet osoba, još nakon pokretanja istrage koja je rezultirala optužnicom neslužbeno se doznalo da je optuženik vlasnik farme u Novigradu Podravskom, a oštećenik podrijetlom iz susjednog mjesta Javorovca.