Podrška Gradske uprave Bihać investitorima, a šta je sa podrškom građanima?

Investitori

Kako je navedeno iz Gradske uprave, podrška investitorima koji žele otvoriti proizvodne pogone na području grada je prioritetan zadatak Grada Bihaća i resornih službi.

Bihaćki gradonačelnik je također potvrdio navedene tvrdnje prilikom posjete gradilištu novih proizvodnih pogona firme Mastel CNC doo Bihać  u bihaćkom naselju Klokot, čiji su vlasnici iz Njemačke i bave se preradom metala putem CNC mašina.

Radi se o projektu koji će obuhvatati 7000 m2  radne površine u zatvorenom i 20.000 m2 na otovrenom i koja će zapošljavati nove radnike.

Gradonačelnik je još istakao da je obaveza da se stvore pretpostavke iskorištavanja krize u Ukrajini te da se ponudi firmama iz EU naše lokacije koje su blizu zemalja EU kada je u pitanju plasman roba.

Sve bi ovo bilo za svaku pohvalu obzirom da je našem kantonu i gradu prijeko potrebna svaka investicija koja se može realizirati i koja podrazumjeva upošljavanje nezaposlenih.

Međutim, kada realno sagledamo situaciju u BiH, a samim tim i u USK, bez opterećenja možemo vidjeti da cijene divljaju na dnevnom nivou, kako osnovnih živežnih namjernica tako i nafte i naftnih derivata, a uporedo s tim i osnovnih sredstava za rad što uveliko opterećuje i građšane i privatni sektor.

Još nismo vidjeli da je neko ponudio konkretan plan za stabilizaciju cijena, plan za pomoć građanima ili poljoprivrednicima od kojih ovisi da li ćemo i koliko žitarica i ostalih sirovina imati na raspolaganju u narednom periodu. Oslanjamo se samo i isključivo na uvoz, a pored ovakvih cijena i bez pomjeranja plaća u pozitivnom smislu, platežna moć građana, ili većine njih, neće moći ići ukorak sa svim navedenim.

Iskreno se nadamo da će se stvari pomjerati naprijed kada je pomoć građanima u pitanju, jer vaučer od 200 KM za odmor nije rješenje svih nagomilanih problema.