NE U MOJE IME MILORADE : Podrška Izraelu znači samo jedno - mržnju prema muslimanima!

palestina

Karizmatična Slovenka crnogorskih korijena, poznata kao Senidah ovih dana je očitala lekciju ljudskosti, ali i hrabrost da se suprotstavi Vladi svoje zemlje, jer je neprincipijelno i mimo svih moralnih uzusa izvješena izraelska zastava.

Slovenija nije jedina zemlja, koja je vješanjem zastave Izraela otvoreno se stavila na stranu okupatora i onoga ko vrši aparthejd, ali je Senidah rijetka javna ličnost koja je reagirala. Čak je kazala da se srami što je državljanka Slovenije govoreći parolu 'ne u moje ime".

I ja kažem 'ne, u naše ime Milorade'! I Republika Srpska dala je podršku Izraelu, a što je javno pohvalio i cionista Benjamin Netanyahu koji je u kratkoj poruci, zahvalio državama koje “stoje uz Izrael i podržavaju pravo da se brani od terorističkih napada”. To što terorizmom odgovaraju mnogi ne vide. Jer, nedvosmisleno ono što prolaze Palestinci je teror, po svim definicijama iz naučnog svijeta.

Ali mržnja prema muslimanima desnici je jača strana. Zemlje u kojima jača desnica vješanjem zastava Izraela pokazuju mržnju prema islamu, jer drugačije se ne može okarakterisati ovaj potez. Čak i Srbija je premašila činjenicu da je Izrael priznao Kosovo, te su dali podršku Izraelu! Dakle, mržnja koju osjete prema muslimanima jača je od patriotizma i parole 'Kosove je Srbija'!
 
Izraelu je stigla podrška i iz Austrije, Češke...zemalja koje su počele baštiniti fašizam.

Ukoliko nekome nije jasno kakav odgovor na ovo treba biti, neka pročitaju izjave glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa koji je „zaprepašten“ stradanjima civila u Gazi. Civila, ne terorista! Ima li muslimanski svijet razloga za brigu? Ako nakon ovoga nema, onda su u zabludi.

Posebno se BiH treba spremiti na adekvatne odgovore, na poteze koji vrlo lako mogu doći iz Republike Srpske, pet koraka unaprijed Bošnjaci moraju biti, jer su na primjeru dešavanja u Gazi mogli shvatiti šta će im se desiti ako ne budu imali spreman odgovor.

Koja god zemlja je željela dobro, a i njen narod, napravili su skup podrške, koji je bio nepristran i s kojeg je poslana želja za mirom. Sve drugo je navijanje i potpirivanje vatre tamo negdje daleko, ali sa dubokom porukom da su muslimani nepoželjni.

Da do kraja oglimo stvar u BiH društvene mreže su usijane. Na njima je vidljivo vrlo jasno ko koga zastupa. "Molite za mir u Jerusalemu. Neka budu sigurni ko ih voli". U potpisu stoji  "hrvati Herceg-Bosne", a uz objavu, podijeljena je i sliku sa zastavom Herceg-Bosne pored zastave Izraela. Poruka jasna, znamo koga volite, ali i koga ne volite. Takvi su i u blizini vas! 

Jedna koleginica skoro je napisala da je jedan od problema novinarstva i forsiranje balansa. I naravno, da najvećem broju slučajeva, koji su predmet našeg interesa, balans nije istina. 

I upravo zbog toga, jer držim da nam je odgovornost da izvještavamo istinito, a ne izbalansirano javno kažem – podrška Izraelu je otvorena mržnja prema muslimanima! To sada živimo, a historija odavno ne pamti ovako ciljano proizvedeno nasilje u kojem se obje strane bore za pobjedu.  Na ovim osnovama i raketama dostignuta pobjeda samo će nastavili ono što traje duže od sedam decenija – ubijanje Palestine.