Podrška Općine Bosanska Krupa: Mladima i NVO u prvom krugu 25 hiljada KM za realizaciju projekata

Krupa
BOSANSKA KRUPA

Između načelnika Armina Halitovića i predstavnika nevladinih organizacija i neformalnih grupa mladih danas su potpisani ugovori o su/finansiranju projekata koji su pristigli putem javnih poziva. Vrijednost projekata, odnosno svih ugovora, dvanaest ispred udruženja i sedam ispred neformalnih grupa mladih, iznosi dvadeset pet hiljada KM. I to je samo prvi krug, s obzirom da su na inicijativu načelnika, zbog interesa organizacija i mladih, grantovi u budžetu za ove namjene dodatno uvećani pa je prije dva dana objavljen novi poziv.

Zahvaljujući sredstvima Općine Bosanska Krupa, mladi i nevladin sektor ove će godine u lokalnoj zajednici realizirati najmanje devetnaest projekata. Održat će se tradicionalne manifestacije, planinarske aktivnosti i kreativne radionice za djecu i mlade, organizirati sportska takmičenja, poticati zdrav način života, ukazivati na važnost obrazovanja i edukacije. 

Na dva javna poziva, za mlade i NVO, pristiglo je trideset osam prijava od kojih je devetnaest ispunilo uslove. Oni koji nisu imaju još jednu priliku. Naime, zbog velikog interesa načelnik Armin Halitović je inicirao da se budžetski grant za ovu namjenu uveća što su općinski vijećnici prihvatili na posljednjoj sjednici, pa je objavljen novi poziv.  

„Raduje me ovako dobar odaziv, dobri projekti koje ćemo podržati. Proteklih dana smo raspisali još jedan javni poziv za sve one koji se nisu prijavili na prvi ili koji nisu imali kompletnu dokumentaciju. Dakle, imaju još jednu šansu što je realno i očekivano jer je to populacija koja se mora podržati. Mislim da je to jedan od načina ulaganja u budućnost“, naglašava načelnik Općine Armin Halitović. 

Ekologija, kultura, sport, društveni život, obrazovanje, socijalna zaštita, infrastruktura, samo su neke oblasti u kojima su podržani projekti.  

„Projekt „Stazama zdravlja“ je namijenjen djeci mlađeg uzrasta, razrednoj nastavi, ali su uključena i djeca u predmetnoj nastavi, djeca sa teškoćama u razvoju, te djeca u produženom boravku. Svrha je njihov razvoj, da se što više kreću, da su aktivni, da se druže i zabavljaju kroz učenje“, kaže Esma Halilović iz neformalne grupe SEA. 

Među udruženjima koja su dobila sredstva je i Planinarsko društvo „Grmeč“ koje okuplja entuzijaste i ljubitelje prirode, a teži unapređenju kvalitete života svih generacija. 

„Ove godine smo aplicirali sa dva projekta, a to su „Nabavka sredstava veze“, a drugi „Markiranje i obilježivanje planinarskih staza na području općine Bosanska Krupa“. Zahvaljujem se svima koji su pružili podršku, općinskom načelniku. Mi imamo ljudstvo, sve što je potrebno da ove projekte realiziramo kvalitetno, ali i sve ostale aktivnosti koje smo planirali u ovoj godini“, ističe predstavnik društva Kenan Saračević. 

Pravo predlaganja projekata imale su sve registrovane nevladine organizacije, udruženja mladih, kao i neformalne grupe mladih sa sjedištem na teritoriji općine Bosanska Krupa, čiji će se projekti realizirati na području Bosanske Krupe u budžetskoj 2020. godini. Aplikanti po objavljenom javnom pozivu mogli su prijaviti jedan ili više projekata. Maksimalan iznos sredstava za (su)finansiranje jednog projekta za sve kategorije iznosio je 1.500,00 KM, dok je maksimalan iznos za nevladinu organizaciju 2.000,00 KM, a udruženja mladih i neformalne grupe mladih 2.500,00 KM.