Vijeće muftija IZ BiH područje Sane i Prijedora proglasili mjestima najtežih zločina i genocida

Srpske paravojne snage i radikalni pokreti tokom agresije na BiH u periodu 1992-95. godina, počinili su razne zločine, masakre i genocid na području Sanskog Mosta i Prijedora. 

Cilje je bio da se istrijebi muslimansko stanovništvo trajno, te da se ova područja nasele srpskim življem. Dio plana je ostvaren kroz kreiranje entiteta Republike Srpske u kojoj se općina Prijedor i danas nalazi.

Sanski Most su oslobodili hrabri borci Armije R BiH, pripadnici 5 i 7 Korpusa, zbog čega taj dio plana nije uspio, ali je ostala trajna ljaga na srpskim političarima i predvodnicima zbog svega što se tamo desilo.

Značaj ovjekovječenja tih nemilih događaja u cilju pouke i poruke svim budućim generacijama Bošnjaka koji žive na tim prostorima, prepoznala je i Islamska zajednica koja je na sjednici Vijeća muftija donijela fetvu o proglašenju područja u Prijedoru i dolini rijeke Sane šehitlucima i područjem najtežih zločina sa elementima radnji učinjenja genocida.

Sjednica je održana danas u Travniku, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, a na sjednici je, na prijedlog Savjeta Muftijstva bihaćkog i na osnovu zaključka nadležne Komisije Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinim donesena ova odluka.

Kao takvi proglašena su šehidska mezarja: Kamičani u Medžlisu IZ-e Kozarac, Skela, Bišćani, Rakovčani, Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo i Zecovi na području Medžlisa IZ-e Prijedor, Vrhpolje u Medžlisu IZ-e Sanski Most, Biljani i Pudin Han na području Medžlisa IZ-e Ključ te Blagaj Japra u Medžlisu IZ-e Bosanski Novi. Prema tekstu fetve ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet (svetost), s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke.