Poduzmite mjere i zaštitite se: Lucifer početkom sljedeće sedmice stiže na Balkan

c
Srbijanski meteorolog Ivan Ristić kaže da će Balkan iduće sedmice zahvatiti velike vrućine, u nekim područjima ovog dijela Europe živa će se popeti do 37 Celzijevih stepeni, a do kraja mjeseca možemo očekivati paklenih 40 stepeni.

 

Početkom sljedeće sedmice očekuje nas toplinski val s temperaturama od 32 do 37 Celzijevih stepeni, rekao je Ristić. Dodao je da na mjestima gdje ima dosta vlage u zraku možemo očekivati ​​i nevrijeme.

Prema dugoročnim prognozama, u julu nas očekuju iznadprosječne temperature, u drugoj polovici mjeseca mogle bi prijeći i 40 Celzijevih stepeni, a kraj toplinskog vala očekuje se krajem mjeseca.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) također predviđaju visoke temperature te je na snazi upozorenje za dobar dio Hrvatske.

Zbog toplinskog vala je uključen crveni Meteoalarm za splitsku regiju. Očekuje se da će maksimalne temperature ići do 33 stepena.

Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama, savjetuju iz DHMZ-a.