Pogledajte kako je izgledala vježba OSBiH i SAD-a sa F-16 avionima u Glamoču

Avion
Zajednička vojna "Bilateralna vježba" Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država održana je danas na poligonima za obuku OS BiH u Glamoču.

 

U vojnoj vježbi u kojoj su pripadnici OSBiH pokazali izuzetnu profesionalnost učestvovala su i dva aviona F-16, a sve je pratila ekipa portala Klix.ba.

Cilj danas održane vježbe je da Oružane snage BiH kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe, a s njom je ujedno i unaprijeđena partnerska saradnja sa SAD-om i NATO partnerima.

Terenska vježba u kojoj je učestvovalo 280 pripadnika Oružanih snaga sa snagama SAD-a počela je pješadijskim akcijama, nakon čega je uslijedila bliska zračna podrška snagama na zemlji od dva aviona F-16 iz italijanske zrakoplovne baze Aviano, koji su umjesto bojeve municije koristili lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje. Helikopter UH-1H na kraju je angažovan za medicinsku evakuaciju povrijeđenih zračnim putem.

Događaju su prisustvovali i visoki zvaničnici među kojima i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, general Senad Mašović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić te predstavnici Vojnog atašea SAD-a i NATO snaga.

 

"Uživali smo u bilateralnoj vježbi OSBiH i SAD-a. Željeli smo pokazati, a to smo u praksi i sproveli, da kroz vježbu s vojskom SAD-a imamo visok stepen saradnje, djelovanja te da demonstriramo bilateralnu saradnju vojske koja je na visokom niovu. Ova saradnja svakim danom napreduje i ovo je samo uvertira u ono što nas čeka 2021. godine u velikoj akciji koja će prvi put biti održana u BiH, gdje će učestvovati više od 1.000 pripadnika OSBiH i SAD-a", izjavio je Mašović.

Dodao je da su pripadnici OSBiH spremni na sve zadatke i obaveze koje se postave pred njih, ali i da na raspolaganju imaju avijaciju partnera kada god je to potrebno.

 

"Pokazali smo da, iako ne raspolažemo avijacijom, kod partnera za domaće i operacije širom svijeta u mirovinskim misijama i zadacima uvijek možemo dobiti podršku", dodao je Mašović.

Čestitke OSBiH uputili su i iz NATO-a i od vojnog atašea SAD-a, a ministar odbrane BiH Sifet Podžić je kazao da je nakon mnogo dana vježbanja na karti i u simulacionom centru na Manjači danas uspješno završena akcija.

 

"Hvala Ambasadi SAD-a i vojnom atašeu koji su nam pomogli da provjerimo realan element koji naše vojnike može zadesiti u mirovnim operacijama sa saveznicima širom svijeta kada trebamo pozvati zračnu podršku. U projekciji OSBiH nismo planirali fiksna krila, ali smo u situaciji da širom svijeta možemo pozvati ovu pomoć. Vidjeli ste da su veze OSBiH kompaktibilne i sinhronizovane s NATO-om te da smo pozvali pilote za zračnu podršku", pojasnio je Podžić.

Događaju je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je kazao da je današnja akcija značajna iz političkog karaktera koji je pokazao saradnju OSBiH i vojske SAD-a.

"Sve se to odvija u okviru onoga o čemu smo dugo pričali i o čemu ćemo još dugo pričati, a to je pristupanje Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO-a, a druga stvar bez namjere da pametujem vojnicima, ovo danas što smo vidjeli je vrlo komplikovana vojna operacija. Pozvati avijaciju koja djeluje blizu vlastitih grupa, eliminiše ciljeve i na kraju smo imali demonstraciju izvlačenja povrijeđenih. Potvrdili smo da smo spremni za konkretnu saradnju s vojskom SAD-a, a naše snage su pokazale da mogu iznijeti operaciju koja nije tako jednostavna", zaključio je Komšić dodavši da je ponosan kako su OSBiH odgovorile na današnji scenarij poredeći ga s realnim scenarijem iz Afganistana koji je i sam vidio.

Video možete pogledati i OVDJE