Pogledajte kako kladioničarska mafija ne krije da krade državu!

Želite uz mali ulog od 3 konvertibilne marke okušati sreću na dan odigravanja utakmica Lige prvaka u fudbalu. Odaberete parove i tipovanja, stanete u red i izvršite uplatu s namjerom da dobijete jedan listić sa jasno navedenim iznosom eventualnog dobitka kako bi gledanje utakmica bilo uzbudljivije.

U ovom slučaju koeficijent je 44,14 i ukupan iznos na uplatu od 3 konvertibilne marke bio bi 132,42 konvertibilne marke za eventualni dobitak.

Djevojka iza šaltera dostavlja vam umjesto jedan, dva listića obrazlažući „tako je kompjuter podešen“ uz napomenu da bi se izbjegao porez na dobitak od 10% u šta se ubrajaju dobici iznad 100 konvertibilnih maraka.

Situacija je očigledna. Uplatili ste tri konvertibilne marke za jedan listić i dobitak bi vam prešao 100 konvertibilnih maraka. Neko je po nečijoj naredbi i ovlaštenju instalirao softverski sitem koji na osnovu matematičke kalkulacije prilikom unosa i obrade podataka u printanom izdanju izbacuje rješenje tj dva listića na kojima nisu navedeni eventualni iznosi poreza na dobitak od 10%. Na listićima je pokazano kako su se desile dvije uplate u razmaku od 4 sekunde iako je jedna osoba izvršila samo jednu uplatu za jedan listić.

Dakle, server prepozna vašu namjeru ali organizator igre na sreću svjesno je podesio sistem kako bi država ostala bez sredstava koja joj pripadaju, u ovom slučaju, to je iznos od 13, 24 KM za 10% eventualnog dobitka.

Nekoliko vrlo jasnih pitanja nameće se samo od sebe:

- Ko i zašto štiti kladioničarsku mafiju i dozvoljava da se na ovakav način svakog minuta doslovno krade država?

- Ko je dozvolio upotrebu ovakvog servera koji će sam podesiti izgled uplate kako bi se državni budžet potkradao?

- Otkud nekome pravo na ovakvo softversko rješenje i ponašanje te kada će se ovom kriminalu stati u kraj?

Ovakvih uplata je na desetine hiljada u toku jednog dana samo kod jednog priređivača igara na sreću i do sad ni jedna prijava nadležnim institucijama poznata javnosti.