Pogledajte koliko je u kampanji potrošila Kolinda Grabar Kitarović, a koliko Zoran Milanović

kolinda-milanović
Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, kao dvoje kandidata iz drugog kruga predsjedničkih izbora, predali su Državnom izbornom povjerenstvu konačna financijska izvješća. Grabar Kitarović potrošila je nešto više nego prije pet godina, no iznos donacija je znatno manji. Zato se HDZ isprsio i za kampanju svoje kandidatkinje dao gotovo sedam milijuna kuna. Milanović je pak potrošio znatno manje i kampanju završio u minusu za čak milijuna kuna

 

Kolinda Grabar-Kitarović u kampanji je potrošila 9.578.035,23 kuna, od čega je gotovo sedam milijuna kuna dobila je od HDZ-a, a 2,6 milijuna kuna bilo je od donacija.

 

Usporedbe radi, na prošlim je izborima, kada je u drugom krugu pobijedila Ivu Josipovića, potrošila osam milijuna i 130 tisuća kuna, od čega je četiri milijuna i 600 tisuća kuna prikupila iz donacija, a ostatak troškova financirao je HDZ

Glavnina troška, oko pet milijuna kuna, otišlo je na promidžbu. Kampanju je završila u plusu od oko pet i pol tisuća kuna.

Hanžel dao 400 tisuća kuna

Apsolutni rekorder po donacijama je karlovački poduzetnik Nikola Hanžel iz čije je dvije tvrtke, Lana-Commerce i Lana karlovačka tiskara sjelo po 200 tisuća kuna koliki je maksimalni iznos donacija za pravne osobe. Hnažel je vjerni donator HDZ-a, a na prošlim je predsjedničkim izborima donirao HDZ-ovoj kandidatkinji 200 tisuća kuna.

 

 

Kandidat od kojeg je Grabar Kitarović izgubila, na raspolaganju je imao gotovo tri puta manje sredstava. Tako je Zoran Milanović imao na raspolaganju 2.729.548,54 kuna, od toga oko polovice iz donacija, a drugu polovicu osigurao je SDP i stranke koje su ga podržavale.

Milanović je potrošio milijuna kuna više, 3.753.595,07, pa mu je preostalo pričekati novac koji je kandidatima osiguran iz državnog proračuna.