Pogledajte najpotresniji video s jučerašnjih protesta u Banjoj Luci (FOTO+VIDEO)

Tim Draška Stanivukovića, predsjednika Gradskog odbora PDP-a u Banjoj Luci i zastupnika u NSRS, koji je jučer uhapšen u Banjoj Luci, tokom protesta podrške Davoru Dragičeviću, objavio je na njegovoj Facebook stranici najpotresniji video s jučerašnjih protesta.

Stanivuković je, kao i Davor Dragičević, preko noći zadržan u pritvoru. 

Prema izjavama Dragičevićevog advokata Ifeta Ferageta, očekuje se da će on jutros biti izveden pred nadležnog tužioca na saslušanje. MUP RS Dragičevića tereti za navodno ugrožavanje sigurnosti. 

Članovi grupe "Pravda za Davida" za danas u 18 sati najavili su nove proteste u Banjoj Luci. Također, za danas su najavljeni protesti podrške i u Tuzli u 19 sati, Sarajevu u 18 te Beogradu u 12 sati. 

Prema informacijama iz PDP-a, Stanivuković je prilikom hapšenja zadobio povrede vrata i ruke.

Podsjećamo, pripadnici MUP-a RS jučer su dvaput priveli Stanivukovića, a, kako je napisao Slobodan Vasković, prilikom drugog hapšenja policajci su pretukli Stanivukovića i on je, u pratnji policije, primljen na KC u Banjoj Luci.

On je nakon ukazane pomoći ponovo vraćen u pritvor.

Podsjećamo, nakon što je jučer uhapšen Dragičević, otac brutalno ubijenog mladića Davida Dragičevića, u Banjoj Luci je tokom cijelog dana bilo vanredno stanje, praćeno brojnim incidentima i privođenjima. Osim Davora, uhapšeni su i nekoliko članova grupe "Pravda za Davida", kao i Davidova majka Suzana Radanović.

Dragičević zadržan u PU Banja Luka

Iako je Radanović ubrzo nakon privođenja puštena na slobodu, Davor Dragičević je, prema riječima Ferageta, zadržan u Policijskoj upravi Banja Luka.

- Dakle, ne radi se o pritvoru, već o zadržavanju. Danas tužilac može dati prijedlog da mu se odredi pritvor od 30 dana, a ja se nadam da će, nakon što ga sasluša, on biti pušten na slobodu - napominje Feraget.

Također je otkrio i u kakvom se stanju nalazi Davor Dragičević.

- Bila je ranije informacija da mu je slomljena ruka, što nije tačno. Pregledan je i, koliko sam čuo, dobro je. Mislim, koliko čovjek može biti dobar u ovakvoj situaciji i stanju, produženog stresa i poniženosti - zaključuje Feraget.

Adam Šukalo sinoć pušten

Osim Dragičevića i Radanović, uhapšeni su bili i bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Adam Šukalo, koji je sinoć i pušten.

- Poslije 12 sati samice, psihičkog maltretiranja i ponižavanja, pušten sam iz pritvora. Nisam dobio odgovor zašto sam priveden i uhapšen. Ćeraćemo se tek - napisao je Šukalo.

Privedeni su i čelnik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović te Vojin Mijatović iz Socijaldemokratske partije, koji su naknadno oslobođeni.

Policajci iz Banje Luke također su uhapsili i novinara Vladimira Šuška, koji je fotografirao Davora Dragičevića u kolima Hitne pomoći, potom članove grupe "Pravda za Davida" Željka Dabića, Njegoša Tomića, Ozrena Perduva i Sofiju Grmušu.

Protesti u cijeloj BiH

Protesti u znak podrške roditeljima Davida Dragičevića organizirani su, osim u Banjoj Luci, u Sarajevu i Mostaru. Građani su najavili da neće odustati te da će se protestni skupovi nastaviti i danas.

U Banju Luku otputovat će i Muriz Memić, otac ubijenog Dženana. Kako je sinoć u Sarajevu izjavio, on će tokom dana otići u Banju Luku da bi ''pružio podršku svom bratu Davoru Dragičeviću".