Pogledajte smotru Folklora na obilježavanju Petrovačkog ljeta 2021 (FOTO)

.

U okviru "Petrovačkog ljeta 2021 " u večernjim satima priređen je svečani Defile učesnika Kulturno-umjetničkih društava kroz grad. Predstavili su se KUD Brekovica iz Bihaća, Amatersko Kulturno-umjetničko društvo Mira Lukač iz Drvara, KUD Kozara iz Kozarca i KUD Dragočaj iz Banja Luke.

Prvo su nam se predstavili KUD Kozara, iz Kozarca. Članovi KUD Kozara iz Kozarca kod Prijedora su mahom djeca, ali i njihovi roditelji. Trenutno ima 250 članova. Prenose ljepotu Kozarca u prelijepim nošnjama, a igraju igre svih naroda i narodnosti. Sinoć smo gledali "Gradske sarajevske igre", koreografiju koju je oduševljena publika u centru Bosanskog Petrovca srdačno pozdravila i nagradila velikim aplauzom.

KUD Dragočaj iz Banja Luke je osnovan 2018. godine, i trenutno broji 120 članova. Predstavili su nam se igrom "Grmeč".

Amatersko Kulturno-umjetničko društvo Mira Lukač postoji od 1924. godine. U toku svoga rada osvajalo je brojne nagrade i priznanja, kako kod nas, tako i širom svijeta. Ove večeri u okviru kulturno-zabavne manifestacije "Petrovačko ljeto 2021." pokazali su nam svu ljepotu i raskoš "Igara iz Šumadije i pomoravlja".

KUD Brekovica je osnovan 2007. godine. Od svog nastanka je imalo preko 100 nastupa širom Evrope... KUD Brekovica igra plesove i igre svih naroda i narodnosti, širok raspon koreografija. Spremili su koreografiju grčkih igara "Zorba".

KUD "Kozara" iz Kozarca izveo nam je "Male i velike Božićke igre", nagrađene burnim aplauzom publike. Amatersko Kulturno-umjetničko društvo Mira Lukač iz Drvara na završnici večeri izvelo je "Vranjansku svitu".