Pogubljena vlast: Autobusi s migrantima još nisu krenuli s Lipe, čeka se saglasnost

Migranti
Autobusi s migrantima koji bi trebali krenuti iz kampa Lipe i dalje stoje na istom mjestu i čekaju znak da pokrenu motore. Kako saznajemo čeka se saglasnost, a s obzirom na potpunu konfuziju vlasti u BiH u vezi s migrantskom krizom nije ni jasno ko treba dati konačnu riječ

 

Kako saznajemo, i dalje nema konačne odluke i saglasnosti da se migranti iz Bihaća prevoze na Bradinu na područje Hercegovačko-neretvanskog kantona s obzirom da je nakon današnje najave ministra sigurnosti Selme Cikotića reagovala Vlada HNK, ministar Vjekoslav Bevanda i načelnik Općine Konjic koji su, između ostalog, poručili da nisu informisani o dolasku migranata niti je odluka donesena.
 

Dakle, potpuno je jasno da su svi nivoi vlasti u BiH potpuno pogubljeni s obzirom da se u javnosti plasiraju informacije koje nemaju nikakvu ili djelomičnu snagu. Također, niži nivoi vlasti, jasno je, diktiraju tempo višim nivoima odnosno državnom što je već viđeno na pitanju migrantske krize.

Veliki broj migranata na Lipi i dalje čeka autobuse kako bi se smjestili i prevezli do lokacije koja će im ponuditi krov nad glavom s obzirom da je migrantski kamp Lipa prošle sedmice zatvoren, a šatorsko naselje spaljeno.

Nije poznato da li će odluka biti donesena večeras i da li će uopće krenuti put Konjica odnosno Bradine.
S druge strane, mještani Bradine su se samoinicijativno organizovali i blokirali krug kasarne u koju bi navodno trebali biti smješteni migranti. Oni su poručili da ne žele migrante kod osnovne škole i pored puta jer smatraju da će time biti narušena sigurnost stanovnika tog mjesta.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK su za naš portal izjavili da su za transport migranata zaduženi Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.
Direktor Federalne uprave policije Ensad Korman nam je izjavio da ova policijska agencija nije dobila dopis za navedeno i da je to u nadležnosti kantonalnih MUP-ova.