fbpx Pohod na Ajvatovicu završio tragično: Tarika na konju pokosila tri smrtonosna infarkt

Pohod na Ajvatovicu završio tragično: Tarika na konju pokosila tri smrtonosna infarkt

Home

Pohod na Ajvatovicu završio tragično: Tarika na konju pokosila tri smrtonosna infarkt


Tradicionalni pohod sarajevskih konjanika na Ajvatovicu za Tarika Karavdića (68) završio je tragično. On je, naime, odmah na početku defilea starim dijelom grada na konju doživio tri infarkta, nakon čega je pao i umro.

Sve se odigralo velikom brzinom i samo su rijetki primijetili da je Karavdić pao i oni su odmah priskočili da mu pomognu. Sve je to pratila i ekipa „Dnevnog avaza“.

Iskusan konjanik

Čim je vidio Karavdića kako leži, jedan od prolaznika kazao je da je ljekar i pritekao mu je u pomoć. Pokušao je Karavdića spasiti vještačkim disanjem. Nakon dvadesetak minuta stigla je i Hitna pomoć, čija je ekipa na licu mjesta pokušala oživiti Karavdića. Činila je to i u vozilu dok ga je prebacivala do bolnice.   

Nažalost, Karavdić ipak nije preživio. Tu vijest potvrdio nam je Hakija Rizvić, trener Konjičkog kluba „Hidalga“, čiji je Karavdić bio dugogodišnji i jedan od najstarijih članova. 

"Vijest da je umro sve nas je potresla. Ljekari su nam kazali da je samo jučer doživio čak tri infarkta. Bio je veliki ljubitelj konja i iskusan konjanik, a naš je član već 15 godina. Svake godine išao je u Ajvatovicu, a radovao se i ovogodišnjem pohodu" ,rekao nam je Rizvić.

Defile gradom

Inače, nakon što su se konjanici okupili na sarajevskom At mejdanu, odakle tradicionalno polaze na manifestaciju Ajvatovica, oko 40 učesnika krenulo je u defile gradom. I ovog puta privukli su pažnju brojnih prolaznika. Nakon što su projahali sarajevskim ulicama, konje su smjestili na kamione i krenuli prema Fojnici. 

"Jedina smo grupa koja na Ajvatovicu ide jašući. Od Fojnice ćemo jahati do Prokoškog jezera, pa preko Vranice. Onda ćemo se spustiti u Gornji Vakuf i Bugojno. Četvrtog dana pohoda ujahat ćemo u Donji Vakuf i u nedjelju smo u Pruscu " ,kazao je Muhamed Potolgija, vođa puta. 

Image removed.

Najmlađi učesnici iz Francuske

Sa sarajevskim konjanicima put Ajvatovice jučer su pošla i dvojica braće iz Francuske. 

"Za Ajvatovicu sam čuo od mog oca i poželio sam ove godine da zajedno s bratom idem na pohod. Namjeravam jahati s ostalim konjanicima sve do Prusca. Za sada mi je najteže bilo sići sa Sedrenika" ,rekao nam je Pjer Vražalica, jedan od braće.

 

(Izvor:avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Pet, 30/06/2017 - 08:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top