Pojačavanje kontrola na granicama radi sprječavanja socijalnih prevara

.

Ministarstvo financija Republike Austrije pokrenulo je akciju protiv osoba koje zloupotrebljavaju primanje socijalnih naknada te su upravo iz toga razloga pojačali kontrole na granicama.

Djelatnici Ministarstva financija u suradnji s austrijskom policijom na graničnim prijelazima kontroliraju putnike te provjeravaju radi li se o osobama koje primaju socijalnu naknadu, a nisu prijavile putovanje izvan zemlje.

Tijekom samo jednog tjedna u ovoj akciji otkriveno je 180 osoba koje nisu prijavile svoj boravak van granica Austrije, iako su radi primanja socijalnih naknada to bile dužne učiniti. Naime, sve osobe koje primaju socijalnu pomoć, kao i pomoć za nezaposlene dužne su prijaviti kada napuštaju Austriju budući da za period u kojemu su odsutni ne primaju socijalne naknade.

Ministarstvo navodi da je akcija do sada dalo jako dobre rezultate budući da je u kratkom vremenu otkriven veliki broj ljudi koji su bez prijava napustili zemlju i pokušali se nesmetano vratiti gajeći nadu da će primiti cijeli iznos socijalnih naknada.

Osobe koje se otkriju da su pokušali prevariti državu snose velike sankcije. Naime, osim uskraćivanja daljnjeg primanja socijalnih naknada, njima prijeti i da državi moraju vratiti novac koji su primali posljednjih par godina.

Prema najavama ovakva vrsta kontrola trebala bi biti nastavljena.