Pojava COVID-19 u školi: Tačni koraci, izolacija razreda, bolovanje roditelja

Skola
Počela je nastava i pojava koronavirusa u školama nije isključena.

 

Stoga smo pitali kakvi su tačno koraci u slučaju pojave sumnje ili infekcije COVID-19, kada cijeli razred ide u izolaciju, ali i šta je s bolovanjem roditelja jer mnogi roditelji nemaju kome povjeriti mališana na čuvanje dok je u izolaciji.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke napomenuli su da je Kanton Sarajevo uradilo kvalitetan dokument i da su ga proslijedili svim kantonima u Federaciji BiH, kako bi im pomogli u definisanju modaliteta za sve aspekte odgojno- obrazovnog rada.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je Uputstvo o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini, a u dijelu koji se odnosi na Zdravstveno-epidemiološke smjernice, definisano je da su radnici, roditelji i učenici škole dužni da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, preporuka i smjernica.

Tačni koraci u slučaju pojave koronavirusa su:

"Ukoliko učenik razvije bilo koji od simptoma COVID-19 ili sezonske gripe u školi, učenika se izoluje u posebnu prostoriju, nastavnik kontaktira drugo ovlašteno lice škole (pedagog, sekretar, direktor, zamjenik direktora, stručni saradnik) da pozove roditelje/staratelje učenika/ice da odmah dođu po učenika u školu i obrate se nadležnom ljekaru. Dok ovlašteno lice škole kontaktira roditelje i dok roditelji ne preuzmu učenika, za učenika se obezbjeđuje briga u školi.

• Ukoliko dođe do potvrde infekcije COVID-19 kod učenika ili nastavnika odjeljenje preventivno odmah prelazi na online sistem nastave (u skladu sa Metodologijom online nastave) u narednih 15 dana. Ukoliko među učenicima ili nastavnikom ne bude verifikacije infekcije ili simptoma COVID-19, vraćaju se u redovan nastavni proces po do tada utvrđenom modelu. O događaju se obavještava Ministarstvo a obaveza je stručnih službi škole da na dnevnoj osnovi telefonski kontaktiraju roditelje učenika i nastavnike koji su u samoizolaciji kako bi pratili stanje učenika/nastavnika.

• U slučaju da rukovodstvo škole ima bio kakve epidemiološke sumnje ili dileme prilikom realizacije neposrednog odgojno-obrazovnog procesa u vezi sa infekcijom COVID-19, dužni su da kontaktiraju nadležne COVID ambulante na području svoje općine i dobiju smjernice i savjete za rad. O provedenim mjerama konsultacija sa nadležnim zdravstvenim ustanovama, direktor sačinjava službenu zabilješku. Obaveza je rukovodstva škole da, ukoliko se dese slučajevi infekcija u pojedinim grupama ili kod pojedinih nastavnika, održavaju situaciju mirnom i staloženom, bez širenja panike unutar školske zajednice, da postupaju po epidemiološkim mjerama i smjernicama i organizaciono obezbjede nastavak daljnjeg školovanja učenicima koji nisu bili izloženi.

• Ukoliko nastavnik/stručni saradnik škole oboli od COVID-19 direktor škole u toku trajanja oporavka angažuje stručnu zamjenu, u slučaju samoizolacije radnika (sumnja na kontakt sa COVID-19) proces rada se prebacuje na online ukoliko je radnik sposoban za rad od kuće. Ukoliko dođe do oboljenja direktora ustanove postupa se na sličan način, sa time da direktor u slučaju ozbiljnijeg razvoja oboljenja posebnim rješenjem u skladu sa Zakonom o upravnom postupku FBiH imenuje ovlašteno lice koje zastupa školu u toku oporavka direktora škole a najduže na mjesec dana...”, istakla je Nadija Bandić, pomoćnik minstra obrazovanja FBiH, za Radiosarajevo.ba.

Kada je riječ o bolovanju roditelja, iz Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja su napomenuli da je isplata naknada plaće u nadležnosti kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

No, ukazali su da po članu 42., stav1. tačka 3., Zakona o zdravstvenom osiguranju određeni osiguranici imaju pravo na naknadu plate za vrijeme privremene sprečenosti za rad ako su izolovani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini.

Također, kantonalni zavod osiguranja obavezan je vratiti isplaćenu naknadu plaće u roku od 45 dana od dana prijema zahtjeva za povrat.

Iznos naknade plaće, barem prema propisima Kantona Sarajevo, iznosi 80 posto od prosječne plaće osguranika.