Pojava koronavirusa u BiH umjereno vjerovatna

Pojava koronavirusa u BiH je umjereno vjerovatna, vrši se nadzor svih putnika koji dolaze iz Kine, a preporuka građanima BiH je da izbjegavaju putovanja u tu zemlju, poručeno je sa današnjeg sastanka nadležnih službi o mjerama prevencije širenja ovog virusa koji je održan u Sarajevu

Zbog aktuelne situacije s koronavirusom, u organizaciji federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, održan je sastanak sa Graničnom policijom, sanitarnim institucijama i zavodima, kao i s Ministarstvom inostranih poslova.

Pomoćnik Federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez istakao je da je do sada utvrđen virus u 15 zemalja u svijetu, od kojih je devet u Evropi.

- Svakodnevno smo u kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Sve vrijeme imamo saradnju s Graničnom policijom. Imamo nadzor i nad kompanijama koji imaju radnike kineskog državljanstva. Mi ne isključujemo mogućnost pojave, a vjerovatnoća je, prema svjetskim istraživanjima, umjereno vjerovatna - rekao je Čerkez.

On je dodao da je dosta nepoznanica u vezi s virusom.

Veterinarski fakultet u Sarajevu, rečeno je na sastanku, ima sve potrebne aparate za detekciju svih korona virusa.

- Trenutno nema nikakvih znakova da se virus može zateći kod životinja, posebno kućnih ljubimaca - potvrdio je Teufik Goletić sa Veterinarskog fakulteta.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar rekao je da je vrijeme da građani povedu računa o osnovnoj higijeni, te da to može dati najbolje rezultate.

- To su one mjere koje izgledaju na oko vrlo jednostavne. Vakcine još nema. Dok do toga ne dođe, imamo osnovne mjere za sprečavanje širenja bolesti. Izdali smo niz preporuka, a i ulasci kineskih državljana su propraćeni - istakao je Pehar.