Toliko je grozno u Bihaću da pojedini migranti žele nazad u svoje zemlje

Migrantima je u kampu Vučjak kod Bihaća obustavljena dostava vode, a lunch paketa ima za još deset dana

Neki migranti razmišljaju da se vrate svojim domovima, ali nemaju novca da bilo šta urade te traže pomoć od institucija Bosne i Hercegovine da im osigura bar to putovanje.Fotografija Stranica.Fotografija Stranica.

Od jučer je Grad Bihać odlučio da iz budžeta neće više izdvajati novac za snabdijevanje Vučjaka vodom, kao što neće plaćati ni odvoz smeća. S obzirom na toplo vrijeme, postoji mogućnost zaraze zbog ostataka smeća.Fotografija Stranica.Fotografija Stranica.Fotografija Stranica.

Neki migranti su se snalazili tako što su odlazili u obližnja sela tražeći od mještana da im u kanistere naspu vodu. No, postoje i slučajevi da su se snalažjiviji Afganistanci i Pakistanci, koji borave na Vučjaku, snašli tako što su novac koji su imali uložili te pokupovali namirnice i odvezli ih u Vučjak pa to prodaju migrantima po cijeni od čak triputa većoj nego što košta. Tako mala boca vode košta 2 KM na Vučjaku, koji je inače udaljen 20-ak kilometara od Bihaća, prenosi USN.Fotografija Stranica.Fotografija Stranica.

Crveni krst Grada Bihaća je jučer migrantima odnio lunch paket, no iz Kantonalnog Crvenog krsta su kazali da su spremni da se potpuno povuku iz kampa, s obzirom na to da je riječ o neuslovnom kampu. Oni su dobili za to i odobrenje sa vrha ove humanitarne organizacije jer se ne osjećaju nesigurno unutar kampa i rekli su da će lunch pakete dijeliti samo uz prisutnost velikog broja policijskih službenika.

Podsjetimo, jučer je premijer USK Mustafa Ružnić kazao kako traže od Vlade Federacije BiH i Fadila Novalića da se suspenduje talgo voz u dijelu prevoza migranta, jer se zna da su nezakoniti u ovoj zemlji te da se ne može vršiti prevoz migranata putem javnih servisa kao što su Željeznice FBiH.Fotografija Stranica.

Također, i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić jučer je poručio da će provesti odluku da se isprazni Bira, jer kako je naglasio, stvari se moraju dovesti do apsurda da bi svako počeo raditi svoj posao.Fotografija Stranica.

Reporterka Imamović je zaključila da se kako građani Bihaća, tako i migranti nalaze u bezizlaznoj situaciji te da bez podrške i koordinacije države BiH, nema ni upravljanja migrantskom krizom.