Pojedini migranti žele ostati u Hercegovini, drugi se vraćaju u Sarajevo

Zabrinuti zbog malih zaliha hrane kojima migrante mogu opskrbiti tek do kraja sedmice, iz Crvenog križa Grada Mostara jučer su apelovali na institucije da se uključe u rješavanje ovog značajnog problema.

Inače, broj migranata od petka sve je manji i niko, kako su nam na licu mjesta kazali uposleni u Centru Salakovac, ne može precizirati tačan broj. Kod ulaznih vrata vrši se evidencija izlazaka i ulazaka, a posljednje informacije kažu da je u kampu ostalo oko dvije stotine migranata. U petak ih je iz Sarajeva dovezeno oko 270.

U Crvenom križu imaju saznanja da se značajan broj njih vratio u Sarajevo sredstvima javnog prijevoza. Među onima koji su ostali, dio je onih koji bi u zemlje Zapada, a ima i onih koji namjeravaju trajno ostati u Salakovcu.

Jutros smo razgovarali s dvojicom Pakistanaca koji su se družili ispred Centra. Kažu da bi rado ostali u Bosni i Hercegovini i uskoro namjeravaju podnijeti zahtjev za azil. Davud i Sadat već mjesecima većinu vremena provode zajedno. Prije dolaska u Salakovac boravili su u Sarajevu i Srbiji. Od kuće su pobjegli prije sedam mjeseci.

Sadat kaže kako mu se svidjela klima u Hercegovini, a još više domicilno stanovništvo. Namjerava ovdje ostati i pokušati raditi kako bi kroz vrijeme zasnovao i porodicu. Takvoj odluci doprinijelo je i to što je u našoj zemlji okružen muslimanima.

“Danas je ramazansko vrijeme. Teško je kad si daleko od najbližih u mubarek danima, ali je i ovo bolje od šatora na livadama. Za kratko vrijeme zavolio sam Bosnu i Hercegovinu”, kaže nam Davud.

Mještani Salakovca na najbolji način prihvatili su migrante. Vlasnik obližnjeg kafića kaže da su migranti pristojni gosti. Zasmeta im ponekad tek loša internetska veza. Sve ostalo je u najboljem redu.

Prije dva dana Centar u Salakovcu posjetila je minstrica za izbjeglice Semiha Borovac, a za danas je planirana posjeta delegacije Merhameta koja će migrantima uručiti ćebad i higijenske potrepštine. U toku su i humanitarne akcije prikupljanja odjeće i hrane.