POKAZAO PRAVO LICE Pavić je vjerovao Dodiku. Sada je svjestan da je napravio životnu grešku

Već 15 godina Marko Pavić je suvereni lider Demokratskog narodnog saveza (DNS), no u trenucima kada su trebali po prvi put predložiti državnog ministra, došlo je do podrivanja Pavićevog autoriteta i to od strane onih najbližih, stranačkih kolega.

Osipanje DNS-ovih viđenijih kadrova krenulo je tačno prije godinu dana kada je stranku napustio današnji predsjednik DEMOS-a i prvi čovjek Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Ćubrilović.

Pavićev zahtjev za smjenu Ćubrilovića sa funkcije zamjenika predsjednika rezultirao je cijepanjem članke karte DNS-a. Ćubrilović je za sobom u DEMOS povukao određen broj nekadašnjih članova DNS-a, dok je Pavić krenuo sa “provjetravanjem stranke”.

I dok je DEMOS rastao, DNS je uspio nastaviti svojim putem usko sarađujući sa partnerskim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) što ih je uvijek i čuvalo na vlasti u RS-u. Uprkos velikom političkom iskustvu Marko Pavić je pao pod utjecaj politički nadmoćnog Milorada Dodika te se u njegovom društvu ponašao kao vjerni simpatizer.

Prve trzavice na relaciji SNSD – DNS zaiskrile su u oktobru ove godine, a sve zbog obećanja i neispunjavanju istog u vezi sa rukovodećim pozicijama u javnim preduzećima, dakle javnom novcu.

Nakon nekoliko razgovora i sastanaka Dodik i Pavić su uspjeli pronaći zajednički jezik što je značilo funkcije za DNS, a neupitnu podršku SNSD-u u koaliciji u Republici Srpskoj, ali i budućem državnom nivou vlasti.

Ipak, da je Dodik imao svoje planove pokazala je prošla sedmica. DNS je na stranačkom Predsjedništvu izglasao Draška Aćimovića kao prijedlog za državnog ministra ljudskih prava i izbjeglice.

Kao što je već poznato, tome se usprotivio DNS-ov potpredsjednik Nenad Nešić, a uprkos Pavićevoj rečenici da je odluka konačna i da neće biti promijenjena, SNSD je sebi uzeo za pravo da uime DNS-a izabere novog kandidata na prijedlog Nenada Nešića te umjesto Aćimovića pošalje ime Mlađena Božovića za popunu Vijeća ministara BiH.

Pavić se nakon toga samo jednom oglasio kazavši da je ta odluka SNSD-a težak udarac njihovom partnerstvu i saradnji te da se na ovaj način pokušava oslabiti DNS i da SNSD želi sarađivati sa pojedincima iz DNS-a, a ne sa strankom.

“Ovi koji to rade, izgleda me dobro ne poznaju. Ucjene, pritisci me samo motivišu da im se jače suprotstavim. Nikada i niko neće uspjeti s takvim stvarima uticati da ja promijenim neku odluku i svoje mišljenje. Svoje mišljenje nikad neću promijeniti, a odluku samo ako organi stranke odluče”, rekao je Pavić.

Da li je Milorad Dodik odlučio raščistiti sa Markom Pavićem i njegovim DNS-om kada mu je zabio nož u leđa kada se niko nije nadao gradeći odnos sa Nenadom Nešićem ostaje da se vidi u narednom periodu.

Ukoliko DNS raskine koaliciju sa SNSD-om to će dodatno oslabiti poziciju Pavića i pitanje je da li politički može preživjeti bez dugogodišnjeg partnera koji vlada RS-om.

S druge strane, ukoliko odluči preći preko ovog nedžentlmenskog poteza Milorada Dodika, to će ukaljati obraz Paviću koji će zasigurno iskoristiti njegovi politički protivnici, opozicija, ali i oni koji imaju ambiciju zasjesti na čelo Demokratskog narodnog saveza.