Pokrenuta istraga protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vlade Špoljarića zbog seksualnog uznemiravanja, očekuje se suspenzija

spoljaric
Vladimira Špoljarića, predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu je 2019. godine zbog seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu prijavila Enisa Pazalja koja radi na mjestu sekretara ovog suda.


Nakon Ureda disciplinskog tužioca u slučaj  je uključena i SIPA. Za kršenja odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, nadležno je državno tužilaštvo a špoljarića se tereti po članu 29. pomenutog zakona. 

Oslobođenje saznaje da je u ovom predmetu nakon prijave i uzimanja izjava pokrenuta istraga i da će se tražiti suspenzija optuženog sudije. Očekuje se da će suspenzija biti provedena. 

Prema pisanju medija, Špoljarić je Pazalji pisao ljubavne poruke i udvarao joj se na radnom mjestu, pokušao ostvariti fizički kontakt, da bi na kraju sve završilo teškim riječima i prijetnjama. Pazalja je poslije svega Špoljarića odlučila prijaviti nadležnim organima. 

Špoljarić je prije nekoliko godina bio u fokusu medija koji su ga povezivali s Esedom Radeljašem s obzirom na to da je Radeljaš gradio vikendicu na zemlji sudije Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak.