Pokretanje namjenske industrije u USK-u značit će nova i održiva radna mjesta

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj vanrednoj sjednici odobrio je Prijedlog ovogodišnjeg budžeta Federacije u iznosu od 2.653.843.356 maraka. To je za 335,8 miliona ili 11 posto manje u odnosu na prošlogodišnji budžet FBiH. Većinom glasova poslanika usvojen je zaključak Kluba SBB-a, kojim se traži da Vlada prilikom rebalansa planira dva miliona maraka za razvoj namjenske industrije u Unsko-sanskom kantonu.

Već u ovoj godini trebao bi se uspostaviti administrativni centar koji bi odobrao lokaciju i osigurao pravno-tehničke uvjete za pokretanje namjenske industrije u USK-u.

Radi se o veoma značajnom projektu za USK koji bi se trebao realizirati u naredne dvije godine. Inicijator je Meho Rekić direktor Tehničko- remontnog zavoda Hadžići, poduzeća koje planira dislocirati dio proizvodnje u Bihać. Podsjećemo tokom ratnog perioda pokrenuta je namjenska vojna industrija u bihaćkom „Krajinametalu“, gdje se proizvodilo oruđe, granate i municija.

Namjenska vojna industrija u Federaciji BiH sa osam proizvodnih fabrika u posljednje dvije godine doživljava razvojnu ekspanziju. Kako je riječ o veoma profitabilnoj vrsti industrije koja zahtjeva uposljavanje velikog broja ljudi u 2017-oj otvoreno je 650 a u 2018. godini 1000 novih radnih mjesta.

Federalni ministar Nermin Džindić ističe da se izvoz roba namjenske industrije vrši se na sve kontinente i u više od 40 zemalja. U 2018. godini ispunjen je plan proizvodnje od 300 miliona maraka, što se smatra najboljim rezultatom do sada.