Pokrivenim ženama zabranjen ulazak u školu u Đakovici, reagovao muftija

.
Predsjednik Islamske zajednice Kosova, muftiju Naim Ternava osudio je čin direktorke srednje škole „Nexhmedin Niksha“ u Đakovici, koja je na ulazu u školu postavila znak zabrane ulaska pokrivenim ženama, uz znakove zabrane pušenja, unošenja oružja i šminke.

Muftija je izjavio da ne želi da vjeruje da je to smišljeno urađeno na pragu svetog mjeseca ramazana i da je urađeno s određenom namjerom. Smatra da da je riječ o propustu, jer se “nikada i u nikom slučaju ne može izjednačavati oružje sa maramom ili alkohol sa maramom i sa drugim negativnim stvarima.

“Drago mi je da su odgovorni za obrazovanje u opštini Đakovica i sama opština reagovali na vrijeme i ovaj slučaj će ostati kao izolovani slučaj, dok je Islamska zajednica Kosova takve slučajeve osudila i stalno osuđuje jer smo mi za to da među svima koji žive pod ovim nebom vlada tolerancija, harmonija, bliskost i uzajamno povjerenje”, kazao je muftija odgovarajući na pitanja novinara nakon što je uputio poruku povodom početka ramazanskog posta.

Pozvao je Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija i odgovorne ljude da ponište administrativnu uredbu iz 2014. godine o zabrani pokrivanja muslimanskim ženama, jer se kako je kazao time krše njihova prava školovanja u javnim školama.

Prethodno je predsjednica Socijademokratske unije i poslanica Skupštine Kosova Duda Balje reagovala na postavljanje tog znaka, uz objavu fotografije na kojoj se vide ta upozorenja. Balje se putem Facebooka obratila direktorici Srednje tehničke škole “Nexhmedin Nixha” u Đakovici Florentini Gjergjaj pitanjem na osnovu kog Ustava ili zakona je postavila simbole zabrane.

“Slažem se sa nekim od njih, ali sa simbolom djevojke sa maramom i poređenje simbola na ovaj način je skandalozno i ​​uvreda za svakog građanina i našu Republiku, ne isključujući vjerska uverenja”, napisala je Balje.

Zatražila je objašnjenje od gradonačelnika Đakovice Ardiana Gjinija.

Na post poslanice Dude Balje, reagovala je direktorica Gjergjaj kazavši da samo poštuje Administrativno uputstvo Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Kosova, te da će se zbog Baljine kampanje prijetnji obratiti organima bezbjednosti.

Istakla je da Balje, kao poslanica Skupštine Kosova i kao predsjedavajuća Odborom za ljudska prava i ravnopravnost spolova, treba da bude posvećena poštovanju i ispunjavanju ustavnih prava svakog građanina, a ne da gubi vrijeme na napade i raspirivanje mržnje protiv nje, koja radi svoj posao na osnovu zakona koje usvaja Skupština.

Oglasio se i gradonačelnik Đakovice Adrian Gjini koji je kazao da je Đakovica rijedak primjer vjerskog bratskog suživota, kazavši da se takve greške ne trebaju dešati u budućnosti.

“Greške i pogrešna percepcija osjetljivosti ne mogu uticati ni na jednog građanina opštine Đakovica. Savjet Islamske zajednice Kosova u Đakovici je izuzetno cijenjena institucija i na najbolji mogući način predstavlja osjećanja muslimanskih vjernika naše opštine. Složili smo se da se greške kao što je ona od jučer ne dešavaju u budućnosti”, naveo je Gjini na Facebooku.

Zahvalio se predsjedniku BIK-a u Đakovici Valonu Myrtaju i potpredsjedniku ove ugledne vjerske institucije Ahmetu Hoxhi na posjeti i odličnoj saradnji koju imaju.