Pokušao dići kredit preko interneta, pa ostao bez novca

.

Policija je zaprimila prijavu 40-godišnjaka da je prevaren prilikom pokušaja dobivanja kredita. Naime, on je na društvenoj mreži dogovorio kredit od više hiljada  eura.

Na zahtjev osobe iz Slovenije s kojom je kontaktirao uplatio je naknadu za obradu kredita u iznosu od 60 eura, a potom je dobio SMS poruku, poslanu naizgled od banke, da mu je novac uplaćen na račun te da uplati 280 eura za aktivaciju kredita. Nakon što je i to uplatio, počinitelj je tražio da uplati još 50 eura za porez. Provjerom kod banke 40-godišnjak je utvrdio da nije zaprimljena nikakva uplata na njegov račun niti su mu slali SMS poruku o uplati te je shvatio da je prevaren.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja da bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj protiv kojeg slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo prevare, javila je policija, koja upozorava građane da budu oprezni i da paze kome se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima.

“Brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju na društvenim mrežama naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvih usluga građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima.

Mogu postati žrtve prevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen.