Pokušao ubiti majku, udarao joj glavom o pod

Tomislav Hranić iz Lepoglave osuđen je na osam godina zatvora zbog pokušaja ubojstva svoje majke. Ustvrdio je tako Županijski sud u Varaždinu u nepravomoćnoj presudi objavljenoj 29. studenoga, piše Varaždinski.hr.

Taj 35-godišnjak proglašen je krivim da je 6. prosinca 2018. godine oko 17 sati u obiteljskoj kući u Lepoglavi majku najprije bacio na pod, pritiskao je, uhvatio je za kosu te najmanje jednom snažno udario njezinom glavom o pod. 

"Tomica, nemoj me više biti, buš me zaklal"

Time joj je, stoji u presudi, nanio osobito teške ozljede. Popis ozljeda je iznimno dugačak: moždana koma, višestruki prijelom nosnih kostiju, prijelom koštanog sustava desne očne šupljine, prijelom desnog etmoidnog sinusa i desnog sinusa kosti gornje čeljusti, traumatsko krvarenje unutar tvrde moždane ovojnice, otok mozga, prijelom rebra, natučenje glave s krvnim podljevom čela...

Hranić je svoju majku već ranije zlostavljao. Svjedoci su tijekom suđenja ispričali kako je Hranić u više navrata razbijao po kući i fizički nasrtao na majku. 

"Tomica, nemoj me više biti, buš me zaklal", čula je jedna od svjedokinja kako je majka jednom prilikom vikala, a o svađi, galami i modricama govorio je i drugi svjedok.

Na dan kad je pokušao ubiti majku u dvorištu su pronađeni razbijena grijalica i skinuta vrata. Hranić nije negirao da je on tu grijalicu bacio na dvorište. Učinio je to, kazao je, jer se majka grijala na struju umjesto na drva, što je mnogo skuplje. Za vrata je rekao da ih je skinuo kako bi ih popravio. 

Mora se liječiti od alkoholizma

"S jedne strane, ja se ne osjećam krivim, a s druge strane, ne sjećam se cijeloga događaja te me to muči i teško mi je", rekao je u svojoj obrani Hranić.

Uzevši u obzir sve okolnosti, izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od osam godina. U to se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, gdje boravi od 6. prosinca 2018.

Također mu je izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, u trajanju najdulje tri godine.